Rated 5,0 out of 5
5,0 van 5 sterren (op basis van 27 reviews)
info@heijtec.nl 085 401 9132

Een WordPress website verhuizen met de Duplicator Plugin

Home » Een WordPress website verhuizen met de Duplicator Plugin

Een WordPress website verhuizen met de Duplicator plugin is een snelle en eenvoudige manier om een website naar een nieuwe domeinnaam of van de ene hosting partij naar de andere over te brengen. Het is een ideale manier om de hele WordPress site te migreren, samen met de inhoud, plug-ins, thema’s en instellingen. Het proces bestaat uit het maken van een ‘pakket’ van de gehele website, met behulp van de Duplicator plugin. Het pakket bevat een installatieprogramma en een archief met alle benodigde bestanden. Dit pakket kun je vervolgens uploaden naar de nieuwe webhost of domeinnaam, waar het pakket wordt uitgepakt en geïnstalleerd. Na de installatie kun je inloggen op je WordPress dashboard, op de nieuwe website, en wijzigingen gaan aanbrengen en verder gaan waar je gebleven bent. Duplicator een geweldige manier om je WordPress website te verplaatsen. Het proces kost weinig tijd en moeite. Wij leggen je graag uit hoe het verplaatsen van een website met behulp van de duplicator plugin in zijn werk gaat.

Stap 1. De plugin Duplicator downloaden

Duplicator installeren op WordPress

Allereerst moet je natuurlijk de Duplicator plugin downloaden. Dit is geheel gratis te downloaden op WordPress. Open hiervoor je WordPress dashboard, ga naar plugins en dan naar ‘nieuwe plugin’. Vanaf hier kun je de Duplicator plugin zoeken en installeren.

Eenmaal geïnstalleerd heb je toegang tot deze plugin vanuit je dashboard (aan de linkerkant). Hier zie je vervolgens pakketten staan. In dit pakket zit een volledige WordPress installatie die nodig is om de website te verhuizen. Allereerst moet er een “pakket” van de website gemaakt worden, want deze is er uiteraard nog niet. Wij leggen je uit hoe dit moet.

Stap 2. Maak een back-up voordat je verder gaat

Maak eerst, voordat je verder gaat, voor de zekerheid een back-up van jouw website. Mocht er ondanks deze stappen toch iets fout gaan, kun je altijd nog de back-up terug (laten) zetten. Ook moet er een lege MySQL database zijn. Het is handig om alle gegevens die je hier noteert bij de hand te houden; denk aan database naam, usernaam, wachtwoord etc. Deze heb je later in het proces weer nodig (stap 4.2).

Stap 3. Een pakket maken van je huidige website

Om een “pakket” van je website te maken, klik je op “create new” in het Duplicator menu en volg je de instructies. Dit proces duurt een paar minuten tot een uur, afhankelijk van de grootte van je website.

Scan klaar duplicator

Na afloop krijg je twee bestanden: een installatieprogramma en een archief. Download beide bestanden.

Duplicator klaar voor Download

Stap 4. Nieuwe website installeren

Nadat je beide bestanden hebt gedownload, plaats je deze in een nieuwe, lege hoofdmap van je nieuwe hostingpakket. Zorg ervoor dat de bestanden toegankelijk zijn via een geldige URL, zoals: http://uw-domein/installer.php of http://uw-domein/uw-wp-map/installatieprogramma.php.

Upload beide bestanden vervolgens naar deze nieuwe en lege hoofdmap van je nieuwe hostingpakket. Bij sommige hostingproviders is de hoofdmap bijvoorbeeld ‘public_html‘ of ‘www‘. Als je niet zeker weet wat jouw hoofdmap is, neem dan contact op met jouw hostingprovider.

Let op: de hoofdmap moet leeg zijn en dus ook geen WordPress installatie bevatten. Dit regelt de Duplicator plugin zelf. Je hoeft de archief.zip file niet uit te pakken.

FTP archive en installer

Index.html bestand verwijderen

In de lege hoofdmap van je nieuwe hostingpakket staat vaak het bestand “index.html” of “public.html“. Het is goed om te weten dat dit bestand geen onderdeel is van WordPress en verwijderd moet worden. Let op: verwijder het bestand “index.php” niet! Dit bestand is een kernbestand van WordPress en is noodzakelijk om je website te kunnen laden. Zonder dit bestand zal de website niet werken.

Database

Om je WordPress website over te zetten naar een nieuwe website met Duplicator, moet je eerst een nieuwe database maken op je nieuwe site en een gebruiker aanmaken met voldoende rechten, aangezien je deze later nodig hebt voor het overzetten van je site.

DNS wijzigen

Let op: Als je van plan bent om je website te verhuizen, maar je wilt je huidige hosting provider behouden voor je domeinnaam, dan moet je de DNS updaten bij de partij waar je je domeinnaam hebt geregistreerd. Log in bij je hosting provider en zoek naar de DNS instellingen. In de lijst met DNS-instellingen staan twee ‘A-records’, één voor “www” en één zonder “www“.

Vul bij beide records het nieuwe IP-adres in van je nieuwe hostingpakket en klik daarna op opslaan. “TTL” betekent Time To Live. De TTL is in ons voorbeeld ingesteld is op 4 uur. Dit betekent dat het maximaal 4 uur kan duren voordat de DNS wijzigingen verwerkt worden. Als je zowel de domeinnaam als de website verhuist naar dezelfde partij, moet je mogelijk ook de DNS-instellingen aanpassen.

Stap 4.1 Deployment

Zodra het uploaden is voltooid, bezoek de link www.jouwdomeinnaam.nl/installer.php om het archiefbestand op te halen. Bevestig vervolgens de actie om Duplicator de website te laten uitpakken. Tijdens deze stap vul je ook de gegevens in zodat er een connectie gemaakt wordt met de (nieuwe) database.

Duplicator Pro stap 1 installatie

Vul de vereiste informatie in en controleer grondig of alles klopt. Klik op ‘volgende’ en de plugin zal vervolgens WordPress en alle inhoud van je website installeren zonder dat je iets zelf hoeft te doen.

Stap 4.2 Data updaten

Deze stap houdt in dat zowel de database als de configuratiebestanden worden geüpdatet.

Hier kan je de blog titel en eventueel een nieuw admin account aanmaken onder ‘Options’. Wij laten alles staan en klikken op ‘next

Stap 5. De site testen

Wanneer alles online staat, kun je inloggen met de oude inloggegevens. Controleer tot slot of er nog installatiebestanden van Duplicator zijn. Deze moet je verwijderen via het wp-admin gedeelte door te klikken op ‘Duplicator’ en de installatiebestanden te verwijderen.

Installatie-klaar-DuplicatorPro

Als alles goed gegaan is, staat je website nu volledig op de nieuwe omgeving en is hij perfect werkend. De website is nu klaar voor gebruik!

Hulp nodig?

De Duplicator plugin is een krachtig hulpmiddel dat het overzetten van jouw website naar een nieuwe hostingomgeving aanzienlijk vereenvoudigt. Als je problemen tegenkomt of als dit proces je te technisch lijkt, dan staan we bij Heijtec altijd klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder om de migratie naar je nieuwe hostingomgeving soepel en zorgeloos te laten verlopen.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!