085 401 9132

Een WordPress website verhuizen met de Duplicator Plugin

Home » Een WordPress website verhuizen met de Duplicator Plugin

Een WordPress website verhuizen met de Duplicator plugin is een snelle en eenvoudige manier om een website naar een nieuwe domeinnaam of van de ene hosting partij naar de andere over te brengen. Het is een ideale manier om de hele WordPress site snel te migreren, samen met de inhoud, plug-ins, thema’s en instellingen. Het proces bestaat uit het maken van een ‘pakket’ van de gehele website, met behulp van de Duplicator plugin. Het pakket bevat een installatieprogramma en een archief met alle benodigde bestanden. Dit pakket kun je uploaden naar de nieuwe webhost of domeinnaam, waar je vervolgens de installatie wizard doorloopt om het pakket uit te pakken. Na de installatie kun je inloggen op je WordPress dashboard, op de nieuwe website, en wijzigingen aanbrengen en verder gaan waar je gebleven bent. Duplicator is een geweldige manier om je WordPress website te verplaatsen. Het proces kost weinig tijd en moeite. Wij leggen je graag uit hoe het verplaatsen van een website met behulp van de duplicator plugin in zijn werk gaat.

Stap 1. De plugin Duplicator downloaden en installeren

Duplicator installeren op WordPress

Allereerst moet je natuurlijk de Duplicator plugin downloaden. Dit is geheel gratis te downloaden op WordPress. Open hiervoor je WordPress dashboard van je website, ga naar plugins en klik op ‘nieuwe plugin’. Vanaf hier kun je de Duplicator plugin zoeken en installeren.

Eenmaal geïnstalleerd heb je toegang tot deze plugin vanuit je dashboard (aan de linkerkant). Hier zie je vervolgens pakketten staan. In dit pakket zit een volledige WordPress installatie die nodig is om de website te verhuizen. Allereerst moet er een “pakket” van de website gemaakt worden, want deze is er uiteraard nog niet. Wij leggen je uit hoe dit moet.

Stap 2. Een pakket maken van je huidige website

Om een “pakket” van je website te maken, klik je op “create new” in het Duplicator menu en volg je de instructies. Dit proces duurt een paar minuten tot een uur, afhankelijk van je hostingomgeving en de grootte van je website. Terwijl je wacht, kun je vast verdergaan met stap 3: de nieuwe hostingomgeving inrichten.

Scan klaar duplicator

Stap 3. Hosting inrichten

Om de Duplicator package later te kunnen installeren, moet je wat zaken voorbereiden.

Lege database

Maak binnen de nieuwe hostingomgeving een lege database aan en noteer de databasenaam, gebruikersnaam en het wachtwoord. Dat kan bijvoorbeeld via DirectAdmin of cPanel. Weet je niet hoe dit werkt? Klopt dan aan bij je host, die kan je verder helpen.

FTP gegevens

Zorg ervoor dat je bestanden kunt uploaden naar je nieuwe hostingomgeving. Het is gebruikelijk om dit via FTP te doen. Je huidige host kan je hier verder mee helpen.

Stap 4. Package uploaden

Ga weer terug naar je draaiende WordPress installatie. Zodra het aanmaken van de package is voltooid, klik je op “Download”. Het pakket bestaat uit twee bestanden: een installatieprogramma en een archief. Download beide.

Duplicator klaar voor Download

Upload beide bestanden vervolgens naar (lege) hoofdmap van je nieuwe hostingpakket. Bij sommige hostingproviders is de hoofdmap bijvoorbeeld ‘public_html‘ of ‘www‘. Als je niet zeker weet wat jouw hoofdmap is, neem dan contact op met jouw hostingprovider.

Let op: de root folder moet leeg zijn en dus ook zeker geen WordPress installatie bevatten. Dit regelt de Duplicator plugin zelf. Je hoeft de archief.zip file niet uit te pakken.

FTP archive en installer

Index.html bestand verwijderen

In de lege hoofdmap van je nieuwe hostingpakket staat vaak het bestand “index.html” of “public.html“. Het is goed om te weten dat dit bestand geen onderdeel is van WordPress en verwijderd moet worden.

Stap 5. DNS wijzigen

Om de package te kunnen installeren, moet deze bereikbaar zijn via een URL. Je kunt de WordPress installatie installeren op hetzelfde domein of een ander domein. In beide gevallen, zul je de nieuwe hostingomgeving via een domein bereikbaar moeten maken.

Tip: Het is mogelijk om de installatie uit te voeren, via een host file aanpassing. Zo kun je de installatie eerst uitvoeren, voordat je daadwerkelijk het domein omzet naar de nieuwe omgeving.

Om de Duplicator installer bereikbaar te maken, moet je DNS records updaten bij de partij waar je je domeinnaam hebt geregistreerd. Log in bij je registrar en zoek naar de DNS instellingen van je domein.

In de lijst met DNS-instellingen staan twee ‘A-records’, één voor “www” en één zonder “www“. Vul bij beide records het nieuwe IP-adres in van je nieuwe hostingpakket en klik daarna op opslaan. “TTL” betekent Time To Live. De TTL is in ons voorbeeld ingesteld is op 4 uur. Dit betekent dat het maximaal 4 uur kan duren voordat de DNS wijzigingen verwerkt worden. Je kunt pas verder met de installatie, nadat de DNS wijziging is verwerkt.

Stap 6. Duplicator package installeren

Zodra het uploaden van je package is voltooid, bezoek je de link jouwdomeinnaam.nl/installer.php om de installatie te starten. Bevestig vervolgens de actie om Duplicator de website te laten uitpakken. Tijdens deze stap vul je ook de gegevens in zodat er een connectie gemaakt wordt met de (nieuwe) database.

Duplicator Pro stap 1 installatie

Vul de vereiste informatie in en controleer grondig of alles klopt. Klik op ‘volgende’ en de plugin zal vervolgens WordPress en alle inhoud van je website installeren zonder dat je iets zelf hoeft te doen.

Data updaten

Het is mogelijk om tijdens de installatie de database en de configuratiebestanden te updaten. Hiermee kun je bijvoorbeeld het domein van je WordPress installatie veranderen of een nieuw admin account aanmaken.

Stap 6. De site testen

Wanneer de installatie is voltooid, kun je inloggen. De plugin controleert tot slot of er nog installatiebestanden van Duplicator aanwezig zijn. Ontvang je na het inloggen geen melding? Klik dan in het sidebar menu van je dashboard even op Duplicator.

Installatie-klaar-DuplicatorPro

Als alles goed gegaan is, staat je website nu volledig op de nieuwe omgeving en werkt het als vanouds. De website is nu klaar voor gebruik!

Hulp nodig?

De Duplicator plugin is een krachtig hulpmiddel dat het overzetten van jouw website naar een nieuwe hostingomgeving aanzienlijk vereenvoudigt. Als je problemen tegenkomt of als dit proces je te technisch lijkt, dan staan we bij Heijtec altijd klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder om de migratie naar je nieuwe hostingomgeving soepel en zorgeloos te laten verlopen.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!