085 401 9132

Wat zijn breadcrumbs?

Home » Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs is een navigatiehulpmiddel dat op websites gebruikt wordt om websitebezoekers te helpen hun stappen terug te volgen en terug te keren naar de homepage of een andere pagina op de website. Breadcrumbs staan meestal bovenaan een webpagina, onder de websitekop. Ze tonen de weg die een website bezoeker heeft afgelegd om op de huidige pagina te komen, waarbij elke link in de breadcrumbs een andere pagina in de website hiërarchie voorstelt.

Breadcrumbs kunnen websitebezoekers helpen zich op een website te oriënteren en terug te navigeren naar een beginpunt. Voor website-eigenaars kunnen breadcrumbs de websitenavigatie verbeteren en zoekmachines helpen de pagina’s van je website te indexeren.

Breadcrumbs voorbeeld op de website van Heijtec

Hoe maak jij zelf website breadcrumbs?

Als je breadcrumbs aan je website wilt toevoegen, zijn er een paar verschillende manieren om dat te doen. Je kunt een plugin gebruiken, de breadcrumbs zelf in je website coderen, of een dienst van derden gebruiken.

Als je een WordPress website gebruikt, zijn er verschillende plugins die je kunt gebruiken om breadcrumbs toe te voegen. Een populaire plugin heet Yoast SEO. Yoast SEO voegt breadcrumbs aan je website toe en helpt je ook de SEO van je website te verbeteren.

Als je geen WordPress gebruikt, kun je de breadcrumbs zelf in je website coderen. Dit kan met HTML, CSS, en JavaScript. Er zijn veel verschillende bibliotheken en frameworks die je hierbij kunnen helpen.

Als je niet zelf breadcrumbs wilt toevoegen, zijn er veel diensten van derden die ze aanbieden. Deze diensten hebben meestal een eenvoudig te gebruiken interface waar je de URL van je website kunt toevoegen en de breadcrumbs navigatie voor je website kunt maken.

De voordelen van website breadcrumbs

Er zijn verschillende voordelen van website breadcrumbs

 • Ze helpen websitebezoekers hun weg te vinden op een website en terug te navigeren naar een beginpunt.
 • Ze verbeteren de navigatie op de website en helpen zoekmachines de pagina’s van je website te indexeren.
 • Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen aan elke website worden toegevoegd.

Als je een manier zoekt om de navigatie van je website te verbeteren en websitebezoekers te helpen hun weg te vinden, dan zijn breadcrumbs misschien een goede optie voor je.

Waarom website bread crumbs nuttig zijn voor SEO

Breadcrumbs kunnen op een paar verschillende manieren nuttig zijn voor SEO. Ten eerste helpen breadcrumbs websitebezoekers door je website te navigeren. Dit is belangrijk omdat het kan helpen het bouncepercentage van je website te verlagen, wat een metriek is die meet hoe vaak websitebezoekers vertrekken na slechts één pagina bekeken te hebben.

Ten tweede kunnen breadcrumbs zoekmachines helpen de pagina’s van je website te indexeren. Dit komt omdat bread crumbs een duidelijke hiërarchie geven van de pagina’s van je website. Dit kan handig zijn als je een grote website met veel pagina’s hebt.

Ten derde kunnen breadcrumbs helpen om de click-through rate (CTR) van je website te verbeteren. De CTR is het percentage mensen dat op een resultaat in een zoekmachine klikt en vervolgens je website bezoekt.

10 Beste praktijken voor het gebruik van breadcrumbs op je website

Als je besluit breadcrumbs aan je website toe te voegen, zijn er een paar beste praktijken om te volgen:

 1. Houd het aantal bread crumbs laag. Te veel breadcrumbs kan verwarrend zijn voor website bezoekers.
 2. Gebruik beschrijvende tekst voor elke breadcrumbs . De tekst moet de pagina beschrijven waarnaar de breadcrumbs verwijst.
 3. Zorg ervoor dat de breadcrumbs op alle pagina’s van je website zichtbaar zijn. Ze moeten gemakkelijk te vinden zijn en niet weggestopt in een menu of zijbalk.
 4. Zorg ervoor dat de breadcrumbs aanklikbaar zijn. Website bezoekers moeten op elk van de breadcrumbs kunnen klikken om terug te navigeren naar een vorige pagina.
 5. Gebruik niet op elke pagina dezelfde breadcrumbs. De bread crumbs moeten op elke pagina anders zijn, afhankelijk van waar de bezoekers van de website zich in de website-hiërarchie bevinden.
 6. Gebruik een consistent formaat voor de breadcrumbs . Dit zal website bezoekers helpen te begrijpen hoe de breadcrumbs werken en gemakkelijker hun weg op je website te vinden.
 7. Zorg ervoor dat de breadcrumbs naar bestaande pagina’s leiden. Maak geen breadcrumbs die naar pagina’s leiden die niet bestaan of niet meer beschikbaar zijn.
 8. Vermijd het gebruik van jargon in de breadcrumbs . Gebruik eenvoudige, gemakkelijk te begrijpen taal die alle website bezoekers kunnen begrijpen.
 9. Test de bread crumbs op je website regelmatig. Zorg ervoor dat ze goed werken en dat websitebezoekers er gemakkelijk mee door je website kunnen navigeren.
 10. Gebruik een hulpmiddel als Google Analytics om bij te houden hoe websitebezoekers de breadcrumbs op je website gebruiken. Zo kun je begrijpen of ze nuttig zijn of niet en dienovereenkomstig veranderingen aanbrengen.

Breadcrumbs kunnen een geweldige manier zijn om de websitenavigatie te verbeteren en websitebezoekers te helpen hun weg te vinden. Door deze beste praktijken te volgen kun je ervoor zorgen dat je bread crumbs effectief en behulpzaam zijn voor websitebezoekers.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!