085 401 9132

Wat is WordPress?

Home » Wat is WordPress?

Het internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Er zijn dan ook meer websites dan ooit tevoren. Het gebruiksvriendelijke systeem WordPress maakt het opzetten van een website toegankelijk en beheren ervan eenvoudig. Maar wat is WordPress precies en hoe werkt het? Dat lees je hier.

WordPress Content Management System

Een website is opgebouwd uit codes en content. De vormgeving van de website wordt bepaald door de codes waarin de content is verwerkt. De content, oftewel de inhoud van de website, bestaat uit tekst, afbeeldingen, video, etc. Om een website aan te passen zou je de programmeertaal moeten beheersen. Om dit eenvoudiger te maken zijn er Content Management Systems (CMS) ontstaan. WordPress is zo’n systeem en is zelfs uitgegroeid tot het meest gebruikte CMS ter wereld.

Een pagina toevoegen, waardoor je vervolgens tekst kunt intypen, afbeeldingen invoegen en wat al niet meer. Alles wat je op je website zichtbaar wil maken, wordt mogelijk gemaakt door een paar klikken op wat knoppen. Je hoeft dus niet zelf te (leren) programmeren of een programmeur in te schakelen voor iedere wijziging. WordPress is daarnaast open source en gratis te gebruiken. De kosten voor het ontwikkelen van een website op basis van WordPress kunnen daarmee erg laag gehouden worden.

Inhoudsopgave

Geschiedenis van WordPress

De geschiedenis van WordPress begint in 2001. De Fransman Michel Valdrighi lanceerde een klein blogprogramma genaamd b2/cafelog. Het programma werd erg populair, maar gebruikers vernamen in 2003 niets meer van Michel en maakten zich zorgen. Uiteindelijk schreef Matthew Charles “Matt” Mullenweg, die op b2 blogde, een blog waarin hij bezorgd was over de compatibiliteit van de website. Matt wilde het project b2 opsplitsen en er een nieuwe richting mee inslaan. Dit nieuws werd in die tijd niet door iedereen opgevat. Desondanks besloot Matt om samen met Mike Little, die hem vanaf het begin had bijgestaan, met b2 een nieuwe weg in te slaan.

Lancering van WordPress

Op 1 April 2003 werd er een nieuwe variant van b2 gelanceerd, met de naam WordPress. Het eerste wat Matt aan het programma toevoegde was dat de tekst typografisch beter was. Ontwikkelaar Alex King gaf aan dat hij WordPress niet zo elegant vond, maar dat het wel eenvoudig te begrijpen was voor iemand zonder programmeerkennis. Mike zegt veel op de b2 fora gekeken te hebben om te kijken wat de gebruikers van het oude platform graag wilden. In Frankrijk werd b2 intussen opgesplitst door Francois Planque om b2evolution te maken. Hij wilde graag dat b2 verder ontwikkeld zou worden en besloot om het maar zelf te doen. In Ierland ontstond b2++ voor Linux gemaakt door Donncha Ó Caoimh.

Toen verscheen ineens Michel weer die aankondigde dat WordPress de enige echte opvolger en merkdrager van b2 zou worden. Veel b2 gebruikers schakelden over naar het uitgebreidere WordPress. De populariteit groeide en Matt zat niet stil. Hij contacteerde zowel Donncha als Francois om de krachten te bundelen de programma’s samen te voegen. Donncha nam het aanbod aan, maar Francois wees het af. Uiteindelijk versterkte een jaar later ook de eerder genoemde Alex King en Dougal Campbell de groep. Dougal was bloger sinds de aanslag op het World Trade Center. De WordPress community bleef stijgen over de jaren en gebruikers meldden zich om mee te werken aan de ontwikkeling van het programma. In 2004 was er een hechte community ontstaan van ontwikkelaars en bloggers. Zo groeit WordPress vandaag nog steeds en ook jij kunt deel uitmaken van die community.

Verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Wanneer je al eens eerder naar WordPress hebt gezocht, is het je misschien opgevallen dat er twee verschillende officiële websites in de lucht zijn. Namelijk; wordpress.com en wordpress.org. Dit wekt misschien een heleboel vragen bij je op, zeker aangezien de twee sites hetzelfde lijken. Niets is minder waar, want er zijn grote verschillen.

WordPress.com

Simpelweg gezegd is wordpress.com de simpelere en beperkte versie van de twee. Het is een online dienst die je de mogelijkheid biedt om zelf een website te maken. Je kunt zonder domeinnaam en hosting, direct aan de slag. De website is vervolgens te bereiken via naam.wordpress.com. Je hoeft hiervoor dus niets zelf te installeren. Maar het betekent ook dat je afhankelijk bent van het online platform. Is wordpress.com uit de lucht, dan is ook jouw website niet bereikbaar.

De website is aan te passen, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Het heeft niet de eindeloze uitbreidingsmogelijkheden van het wordpress.org platform. Wil je graag een website maken voor persoonlijke doeleinden? Bijvoorbeeld voor hobby’s of familie, dan biedt wordpress.com een mogelijke oplossing. WordPress.com is in de basis gratis. Daar tegenover staat dat WordPress advertenties op jouw website mag plaatsen.

Is de website bedoelt voor zakelijk gebruik? Laat wordpress.com dan links liggen. Download het WordPress CMS via wordpress.org of schakel een professional in voor de realisatie van een WordPress website. In de rest van dit artikel bespreken we dan ook het WordPress platform beschikbaar op wordpress.org.

WordPress.org

Via wordpress.org download je gratis het WordPress CMS. Om het programma te gebruiken heb je wel een domeinnaam en hosting nodig. Hoewel de kosten hiervoor laag zijn, brengt het wel kosten met zich mee. Omdat WordPress is uitgegroeid tot een zeer krachtig en uitgebreid programma is specifieke WordPress hosting aan te raden. Dit is niet noodzakelijk, maar het zorgt ervoor dat de website soepeler en sneller zal laden. Om de website naar wens aan te passen heb je de mogelijkheid om talloze thema’s en plugins te installeren. In de rest van dit artikel gaan we in op het WordPress platform beschikbaar via wordpress.org.

Waarom kiezen voor WordPress?

WordPress is een geweldig platform, maar zeker niet perfect. Voordat je aan de slag gaat, is het handig om de voor- en nadelen van WordPress door te nemen. Zo weet je weet wat je te wachten staat.

Voordelen van WordPress

WordPress is uitgegroeid tot het meest gebruikte CMS ter wereld en dat is niet voor niets. Het platform biedt een aantal aantrekkelijke voordelen.

Gebruiksvriendelijkheid

Het programma is ontwikkeld voor eenvoud en gebruikersvriendelijkheid. Zowel beginners als gevorderde gebruikers kunnen ermee aan de slag.

Ontwikkeling

Het platform wordt continue doorontwikkeld. Als gebruiker installeer je de updates met één muisklik.

Community

De populariteit van het CMS en de enorme community die daarmee is ontstaan, is een voordeel op zich. Wanneer je ergens tegenaan loopt, dan is de kans groot dat je niet de enige bent. De talloze fora staan vol met waardevolle informatie. Er zijn vaak gebruikers die hetzelfde probleem hebben ondervonden, dit op een forum hebben geplaatst en een oplossing hebben ontvangen vanuit de community.

Functionaliteit

De functionaliteit van WordPress is eenvoudig uit te breiden door middel van gratis en betaalde (premium) plugins. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 55.000 plugins beschikbaar.

Onafhankelijkheid

Laat je een WordPress website maken? WordPress is open source en daardoor ben je niet afhankelijk van je webdesigner. Je bent niet gebonden aan licenties en kunt dus eventueel eenvoudig overstappen naar een ander webdesignbureau.

Goede SEO basis

De basis van WordPress maakt het erg geschikt voor SEO (Zoekmachineoptimalisatie). Dit maakt het erg geschikt om hoog te scoren in Google. Hierbij moet wel vermeld worden dat het valt of staat met de verdere opzet en inhoud van de website.

Kosten

WordPress kun je gratis downloaden, installeren, gebruiken en aanpassen. Omdat het meeste ontwikkelwerk al is gedaan, worden er veel kosten bespaard.

Nadelen van WordPress

Wij vinden WordPress geweldig! Maar dat neemt niet weg het platform ook nadelen heeft. We laten je graag zien welke dit zijn en hoe wij hiermee omgaan.

Veiligheid

De populariteit van WordPress heeft als gevolg dat het veel hackers aantrekt. Zelfs kleine websites trekken blokkeren soms wel duizenden inlogpogingen per dag. Wanneer kwaadwillenden toegang verkrijgen tot de website, worden bezoekers vaak doorgestuurd naar malafide websites. Het is ook mogelijk dat er gegevens worden gestolen of e-mails verstuurd worden. Het platform kan op veel vlakken beter beveiligd worden. Installeer in ieder geval altijd een betrouwbare beveiligingsplugin en zorg dat je updates zo spoedig mogelijk doorvoert. Hiermee verklein je het risico op inbraak. We attenderen je ook graag op onze veilige WordPress hosting en beveiligingsoplossingen.

Onderhoud

De ontwikkeling binnen WordPress gaat razendsnel. Er verschijnt bijna maandelijks een WordPress update. Ook updates voor plugins en thema’s worden aan de lopende band gepubliceerd. Wanneer je deze niet doorvoert ontstaan er veiligheidslekken. Het is dan ook erg belangrijk dat je deze regelmatig doorvoert. Om achterstallig onderhoud te voorkomen verzorgen wij WordPress Onderhoud & Beveiliging.

Snelheid

WordPress is niet de lichtste software. Met name wanneer er veel verschillende plugins gebruikt worden, kan WordPress erg traag worden. Ook de kwaliteit van je thema en de plugins hebben hier veel invloed op. De servers van onze WordPress hosting zijn geoptimaliseerd voor snelheid. Daarnaast verbeteren we de snelheid door middel van caching en compressie en het gebruik van een Content Delivery Network (CDN).

Wat kost een WordPress website?

WordPress is gratis te downloaden. Maar er zijn wel andere kosten waar je rekening mee moet houden. Omdat er erg veel variabelen zijn bij het ontwikkelen van een WordPress website, is er geen eenduidig antwoord te geven. Reken op minimaal 20 uur arbeid voor een veilige en goed functionerende website.

Domeinnaam & Hosting

Voor een WordPress website heb je allereerst een domeinnaam en hosting nodig. Een domeinnaam is een adres waarmee je website bezocht kan worden. Bijvoorbeeld: www.heijtec.nl.

Het registeren van een domeinnaam kost bij ons slechts een paar euro per jaar. De domeinnaam wordt gekoppeld aan een server waar de WordPress website wordt geïnstalleerd. Dat stukje opslag noemen we hosting.

Voordelige hosting sluit je al af voor een paar tientjes per jaar. Gespecialiseerde WordPress hosting kost enkele honderden euro’s per jaar. Hierbij is een SSL certificaat inbegrepen. Dit certificaat versleuteld de verbinding tussen de website en de bezoekers. Dit is niet alleen sterk aan te raden, maar in de meeste gevallen zelfs verplicht onder de AVG privacywetgeving.

Wat zijn thema’s?

Het uiterlijk van de website wordt grotendeels bepaald door het thema. Dit is een reeks bestanden gebundeld in een map, zodat het eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Er zijn duizenden gratis en betaalde WordPress thema’s te downloaden. Voor een uniek ontwerp is het mogelijk om een thema op maat laten maken. Betaalde thema’s worden ook wel premium thema’s genoemd. Voor een website met professionele doeleinden is een premium thema aan te raden. Dat is niet omdat ze er perse mooier uitzien. Ze zijn vaak wel stabieler gebouwd, waardoor ze goed worden weergegeven op alle schermformaten en browsers. Een slecht geschreven thema kan bovendien de laadsnelheid enorm vertragen en compatibiliteitsproblemen opleveren met plugins.

Bij een groot deel van de thema’s kun je, zonder programmeren, kleine aanpassingen doen. Met een paar muisklikken verander je bijvoorbeeld kleuren of lettertypes. De mogelijkheden verschillen echter per thema. Wanneer de ontwikkelaar van het thema dit niet heeft opgenomen in zijn ontwerp, dan kan een programmeur je in de meeste gevallen verder helpen.

Tip: Kies altijd een responsive design. Deze past zich namelijk aan naar het scherm van de bezoeker. Meer dan de helft van de websitebezoekers bezoekt websites via een mobiel apparaat.

Wat zijn plugins?

Wanneer je tevreden bent over het uiterlijk van je website, dan wil je waarschijnlijk functionaliteit toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een contactformulier. Of het meten van de websitestatistieken via Google Analytics. WordPress is eenvoudig uit te breiden door middel van gratis en betaalde (premium) plugins. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 55.000 plugins beschikbaar. De kwaliteit van al deze plugins varieert enorm. De website kan traag worden. Maar er kunnen ook beveiligingslekken ontstaan of compatibiliteitsproblemen. Wees hier dus voorzichtig mee! Kijk in ieder geval goed naar de reviews en wanneer de plugin voor het laatst is geüpdatet. Zie ook Wetgeving.

WooCommerce

Een plugin die we graag nog even belichten is WooCommerce. Deze plugin is ontwikkeld door Automatic en tovert je WordPress website om tot een volledige webshop. De plugin wordt door meer dan 4 miljoen actieve installaties gebruikt en behoort daarmee tot één van de meest gebruikte e-commerce platformen in de wereld. Wil jij een webshop laten maken? Laat je vrijblijvend door ons adviseren.

AGV-checklist

Wetgeving

Vanaf 25 mei 2018 moeten websites voldoen aan de Europese General Data Protection Regulation (GDPR). Deze privacywet gaat over het verwerken, verzamelen, opslaan en gebruiken van persoonsgegevens. In Nederland noemen we dit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG is ter bescherming van persoonsgegevens van iedereen binnen de Europese Unie.

Dit heeft grote invloed op websites. Met een ‘kale’ WordPress installatie heb je weinig om je druk over te maken. Maar zodra je plugins installeert brengt dit al snel verplichtingen en beperkingen met zich mee. Bepaalde cookies mogen bijvoorbeeld niet zonder toestemming geplaatst worden. Met een contactformulier verwerk je al persoonsgegevens, waardoor je verplicht bent om een SSL certificaat te installeren. Bezoekersstatistieken bijhouden met Google Analytics mag bijvoorbeeld niet meer zonder expliciete toestemming van de bezoeker, tenzij volledige geanonimiseerd. Bekijk de AVG Checklist om te zien waar je rekening mee moet houden.

Slot – Wat is WordPress?

Binnen WordPress kun je zonder programmeerkennis een hoop zelf doen. Het is een prachtig en zeer gebruiksvriendelijk CMS. Dat neemt niet weg dat het opzetten van een goede website zonder kennis een tijdrovende klus is. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: hoeveel tijd het kost wanneer je dit allemaal zelf doet? Als je niet heel technisch bent, ben je waarschijnlijk weken bezig om een goede website te maken. De vraag is dan natuurlijk of je website ook veilig is, goed gevonden kan worden door Google en voldoet aan de wetgeving.

Heb je vragen over WordPress of loop je tegen problemen aan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 085 401 9132, stuur een bericht via onze contactpagina.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!