In deze blogpost leggen we uit wat WooCommerce is en wat je eraan hebt. We bespreken de voor- en nadelen en hoe je aan de slag kunt met je eigen WooCommerce webwinkel!
Wat is WooCommerce?
WooCommerce is een gratis plugin die van jouw WordPress website een volwaardige webshop maakt. Het is momenteel het meest populaire e-commerce platform op het web en voor een goede reden! Het biedt namelijk een heleboel functies en flexibiliteit.
De geschiedenis van WooCommerce
WooCommerce werd in 2011 gemaakt door WordPress medeoprichter Mike Little en ontwikkelaar James Koster. De twee heren hoorden veel verzoeken van gebruikers die webwinkel functionaliteit aan hun WordPress sites wilden toevoegen. Hierdoor onstond het idee om een eCommerce plugin voor WordPress te ontwikkelen.
De eerste versie
De eerste versie van WooCommerce werd uitgebracht op 27 september 2011. De plugin won snel aan populariteit door zijn gebruiksgemak en flexibiliteit. Tegen 2014 was WooCommerce al goed voor meer dan 30% van alle online winkels!
Gratis plugin
WooCommerce is nu een ongelooflijk populair eCommerce platform voor kleine en middelgrote bedrijven. Op dit moment zijn er meer dan 5 miljoen actieve installaties. Het is als plugin voor WordPress sites gratis verkrijgbaar via de WordPress.org plugin directory.
Add-ons en extensies
Er zijn betaalde en gratis add-ons en extensies beschikbaar, die extra mogelijkheden en functionaliteit aan je webwinkel kunnen toevoegen. Dit zijn onder meer plugins voor betalingsgateways, verzendmethoden, productsoorten en nog veel meer!
De voordelen van WooCommerce
- WooCommerce is een gratis plugin waarmee je een online winkel van je WordPress website kunt maken.
- De plugin is gemakkelijk in te stellen en te gebruiken, zelfs voor beginners.
- Er zijn veel uitbreidingen beschikbaar voor WooCommerce, waarmee je je winkel kunt customizen en uitbreiden.
- Je kunt zowel digitale als fysieke producten verkopen.
- De grote payment providers hebben allemaal extensie voor WooCommerce. Hiermee kun je eenvoudig betalingen via iDEAL, PayPal, Creditcard en andere betaalmogelijkheden.
- Je kunt bestellingen en verkoopgegevens met gemak beheren.
De nadelen van WooCommerce
- De standaard functionaliteit is voor sommigen beperkt. Webshophouders die specifieke wensen hebben, lopen daarbij regelmatig tegen de beperkingen aan. Dit is vaak op te lossen met uitbreidingen van derden of maatwerk programmering, die doorgaans niet kosteloos zijn.
- De support vanuit WooCommerce zelf is wat beperkt en vaak traag. Een betrouwbare WordPress specialist is daarbij een uitkomst.
- De WooCommerce plugin is niet altijd compatibel met andere plugins of thema’s. Ook updates kunnen weleens conflicten en problemen met de functionaliteit van de website veroorzaken. Zorg voor regelmatig WordPress onderhoud & beveiliging.
- WooCommerce is wat log en kan soms traag zijn. Vooral bij webshops met veel producten en productvariaties. De juiste WP hosting is dan ook essentieel om je webshop soepel te laten draaien.
- Vooral bij grotere webshops kan het beheer van (veel) producten, variaties of categorieën onoverzichtelijk worden.
WooCommerce installeren en instellen
Het installeren van WooCommerce in een WordPress website is een eenvoudig proces. Eerst moet je de plugin downloaden uit de WordPress repository. Vergeet hem vervolgens niet te activeren. Daarna doorloop je de wizard om je winkel in te stellen. Zodra WooCommerce geïnstalleerd en geactiveerd is, kun je producten toevoegen, betaalmethoden activeren, belastingregels invoeren en je verzendopties instellen.
Standaard betaalmogelijkheden
De webshop beschikt standaard al over betaalmogelijkheden als PayPal, Creditcard en bank overschrijving. In Nederland zul je hier in ieder geval iDEAL aan toe willen voegen. Voor Belgische klanten is Bancontact een veelgebruikte betaaloptie.
iDEAL betalingen ontvangen in WooCommerce
We adviseren WooCommerce gebruikers om een account aan te maken bij Mollie. Dit is een betalingsprovider die haar klanten in staat stelt gemakkelijk betalingen te ontvangen via hun webshop. Met Mollie kun je betalingen accepteren via iDEAL, Bancontact, Klarna Achter betalen, Creditcard, Apple Pay en andere betaalmogelijkheden. Ze hanteren geen opstartkosten of maandelijkse kosten. Je betaald alleen per transactie. Wij zijn dan ook een groot fan van Mollie!
Mollie instellen in je webshop
Ervan uitgaande dat je een WordPress website hebt waarop WooCommerce geïnstalleerd en geactiveerd is, kun je deze instructies volgen om Mollie in te stellen om betalingen te ontvangen:
- Maak een account aan bij Mollie en lever de benodigde gegevens aan.
- Log in op je WordPress beheergebied en klik op Plugins > Nieuwe plugin. Vul in het zoekveld ‘Mollie Payments for WooCommerce‘ in en klik bij de Mollie plugin op Nu installeren.
- Na het installeren, klik je op WooCommerce > Instellingen > Mollie instellingen. Vul hier je Live API-sleutel van Mollie in en klik op Wijzigingen opslaan.
- Kies het tabblad Betalingen om de verschillende betaalmethoden te activeren en te sorteren.
Producten toevoegen aan je winkel
Het toevoegen van producten in WooCommerce is vrij straight forward. Je kunt producten toevoegen door te klikken op Producten > Nieuwe toevoegen in je WordPress admin gedeelte. Hier kun je de details van je product toevoegen. Waaronder de titel van je product, beschrijving, prijs en afbeeldingen. Je kunt ook de categorieën en tags voor je product opgeven.
Bestellingen en verzending beheren
Gebruik je WooCommerce om je webwinkel te runnen? Dan moet je weten hoe je bestellingen en verzendingen kunt beheren. Klik in je WordPress admin gedeelte op WooCommerce > Bestellingen om een overzicht van al je bestellingen te zien. Hier kun je de bestelstatus zien, de bestelde producten, het verzendadres en de betaalwijze.
Bestelling voltooien in WooCommerce
Wanner je een bestelling binnen krijgt, kun je aan de slag. Als de order is verwerkt moet je deze als compleet markeren. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:
- Log in op je WordPress backend en klik in de zijbalk op WooCommerce > Bestellingen.
- Zoek de bestelling die je wilt verwerken en klik op het ordernummer.
- Klik op het dropdownveld onder Status: en selecteer Afgerond. Klik op de blauwe button Update om de statuswijziging door te voeren. Dit markeert de bestelling als voltooid. De klant krijgt ook een e-mail ter bevestiging dat zijn bestelling verwerkt is.
Tips en trucs om WooCommerce effectief te gebruiken
Bij het opzetten van een WooCommerce winkel is het belangrijk om de webshop, belastingen, betaalmogelijkheden en verzendmethoden juist in te stellen. Dit zorgt ervoor dat je klanten gemakkelijk op de juiste manier kunnen bestellen. Daarnaast kun je ook de volgende tips gebruiken om WooCommerce effectief te gebruiken:
-
Hou je website up-to-date
Regelmatig onderhoud uitvoeren is essentieel om je webshop veilig en soepel te laten werken. Gebruik ook alleen plugins en thema’s van betrouwbare ontwikkelaars. Een plugin of thema dat slecht of niet (meer) onderhouden wordt, kan voor fikse problemen zorgen.
-
Voeg extra beveiliging toe
Populaire platformen zijn erg aantrekkelijk voor hackers en andere kwaadwillenden. Voeg extra beveiliging toe. Een plugin als Wordfence of Sucuri kan de beveiliging op veel vlakken flink verbeteren.
-
Bespaar niet op hosting
WooCommerce kan traag zijn, vooral voor grotere webwinkels. Een goede hosting provider zorgt ervoor dat je website snel en soepel laadt. En dat is niet alleen prettig voor jou en je bezoekers. Laadtijd heeft ook veel invloed op je positie in de Google zoekresultaten.
Specialist nodig?
Heijtec is een webdevelopment en online marketingbureau dat gespecialiseerd is in WordPress en WooCommerce. We hebben jarenlange ervaring met het opzetten en beheren van webshops en kunnen je helpen het meeste uit dit platform te halen. We bieden een breed scala aan online diensten. Zoals website ontwerp, ontwikkeling, SEO, marketing en ondersteuning. Met ons team van experts kunnen we je helpen met alle aspecten van je online winkel. Neem vandaag nog contact met ons op om uit te vinden hoe we je kunnen helpen.