Bij het instellen van je e-mailaccount ben je deze termen vast tegengekomen. POP3 en IMAP zijn beide protocollen waarmee je e-mail binnenhaalt. Toch hebben ze beiden een verschillende werking. De keuze die je hierin maakt is vooral afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Maar wat is POP3 en IMAP nou eigenlijk? En welke gebruik jij op dit moment? In dit artikel vertellen we je alles over de werking van deze e-mailprotocollen én hoe je kunt controleren welke vorm je gebruikt.
POP3 e-mailprotocol
POP3, ook wel POP, is het meestgebruikte protocol voor het ontvangen van e-mail. De afkorting staat voor Post Office Protocol. Wanneer je dit protocol gebruikt, worden de berichten opgehaald en opgeslagen op de apparaten waarmee je de e-mails hebt opgehaald. Na verloop van tijd worden de berichten automatisch verwijderd van de server. Dit e-mailprotocol is geschikt om op meerdere apparaten tegelijk te gebruiken. Echter vind je verzonden items alleen terug op het apparaat waarmee je het verstuurd hebt. Bijvoorbeeld je computer, maar niet op je smartphone. Dit kan voor sommige gebruikers een nadeel zijn. POP3 heeft als voordeel dat jouw inbox niet gelimiteerd wordt door de grootte van je hostingpakket. Daarnaast gaat het ophalen en inladen van de berichten razendsnel.
IMAP
Met het Internet Message Access Protocol (IMAP) beheer je je e-mails online. Alle berichten worden online opgeslagen totdat je deze zelf verwijdert. Met dit protocol kun je dus eenvoudiger werken vanaf meerdere apparaten. Dit kan je telefoon zijn, maar natuurlijk ook je tablet. IMAP staat namelijk in verbinding met je server. Alles wat je bewerkt, leest of opslaat wordt automatisch ook doorgevoerd op de server en daarmee de andere devices. Zo vergeet je dus nooit meer welke e-mail je wel of juist niet beantwoord hebt. Je mailbox kan hierdoor wel sneller overvol raken, omdat alles opgeslagen wordt binnen je hostingpakket.
Welk protocol gebruik jij?
Weet je niet precies welk protocol je gebruikt? Gelukkig is dit makkelijk na te gaan. Dit kun je op twee verschillende manieren doen. Je kunt de instellingen van je e-mailaccount raadplegen nadat je ingelogd bent in het programma. Je ziet dan direct of je IMAP of POP gebruikt. Daarnaast is er nog een eenvoudige methode om erachter te komen welk protocol je nu gebruikt. Als de bewerkingen van je e-mail op je desktop hetzelfde worden weergegeven als op bijvoorbeeld je smartphone, kun je er vanuit gaan dat je het IMAP protocol gebruikt. Mis je elementen of worden e-mails die je via je telefoon beantwoord hebt nog als ongelezen weergegeven op je desktop? Dan gebruik je hoogstwaarschijnlijk POP binnen jouw e-mailprogramma.
Poorten voor IMAP en POP3
Net nu je dacht de verschillen te weten tussen IMAP en POP3, krijg je te maken met verschillende poorten. Elk protocol kent in principe twee soorten poorten. Een versleutelde en een niet versleutelde versie. Deze serveradressen worden in de meeste gevallen door de provider aangeleverd. POP3 maakt in de meeste gevallen gebruik van poort 110 of 995. Hierbij wordt poort 110 als standaard gezien. Deze verbinding kan echter aangemerkt worden als onveilig. Dit komt omdat de versleuteling ontbreekt. Poort 995 voor POP3 is echter wel voorzien van een beveiligde verbinding. Dit is dan ook meteen de meest verstandige keuze.
Ook het IMAP protocol beschikt over twee poorten. Hierbij is poort 143 de standaardinstelling, maar ook deze poort is niet beveiligd. Daarentegen is Poort 993 wel versleuteld. Dit is dan ook de meest verstandige keuze als je ervoor kiest om IMAP te gebruiken voor het ophalen van je e-mail.
Versleuteling van e-mail
Kies indien mogelijk altijd voor een beveiligde verbinding. De beveiligde poorten en versleuteling zijn alleen te gebruiken wanneer de host dit aanbied, door een correct geïnstalleerd SSL certificaat op het adres te gebruiken.