085 401 9132

Wat is linkbuilding?

Home » Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het proces van het verwerven van links van andere websites naar jouw eigen website. Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO omdat het helpt om de positie van jouw website in de zoekmachine resultaten pagina (SERP) te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om links te verwerven, waaronder het maken van waardevolle inhoud/blogs die andere websites zouden willen delen, het deelnemen aan link uitwisselingen, en het uitreiken naar andere website eigenaars om een link naar je website te vragen.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Linkbuilding is belangrijk omdat het de zichtbaarheid van je website helpt verbeteren en het waarschijnlijker maakt dat mensen je site zullen vinden als ze informatie op het web zoeken. Wanneer je website een hoge ranking heeft, is de kans groter dat hij op de eerste pagina van de zoekresultaten verschijnt, wat betekent dat meer mensen hem zullen zien en erop zullen klikken. Dit kan leiden tot meer verkeer en potentiële klanten voor je bedrijf.

Google kijkt naar linkbuilding; het bepaalt de relevantie en autoriteit van jouw website. De kwaliteit en relevantie van de linkjes zijn erg belangrijk. Maak dus een goede verdeling tussen het aantal externe links op een pagina en het aantal domeinen waar de links vandaan komen. Dus zorg ervoor dat jij naar voldoende andere websites linkt die relevant zijn en zorg ervoor dat er diverse relevante websites terug linken naar jouw website. Zorg er ook voor dat de backlinks, de links van externe websites, naar de goede pagina linken.

Verschillende manieren van linkbuilding

Er zijn verschillende manieren waarop jij linkbuilding kunt toepassen. Een eerste manier is door gewoon handmatige externe links naar andere websites toevoegt. Grote websites/merken zullen deze link hoogstwaarschijnlijk niet opmerkingen en ‘de kleine collega’s’ zullen deze linkjes erg waarderen. Maar ook linken vanaf social media hoort bij deze manier. Een andere manier is door te vragen. Bij deze manier vraag je andere websites of zij naar een pagina of specifiek artikel willen linken. Een derde manier is door de links te verdienen. Maak goede content waardoor andere websites hier graag naartoe willen linken. Een vierde manier is door linkjes te kopen. Dit is de snelste manier. Maar deze manier is tegenwoordig niet heel effectief meer. Google noemt zit spammy linkbuilding en kijkt altijd of de links relevant zijn en of er niet voor betaald is.

Bovendien is het belangrijk om de links bij te houden en regelmatig te checken. Je wilt natuurlijk niet door linken naar een 404-pagina.

link building

Wat zijn de voordelen van linkbuilding?

Er zijn veel voordelen aan link building, maar het is belangrijk te onthouden dat niet alle links gelijk geschapen zijn. De kwaliteit van de links die je verwerft is belangrijker dan de kwantiteit. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de links die je verwerft afkomstig zijn van gerenommeerde websites die relevant zijn voor je eigen website. Als je links verwerft van websites van hoge kwaliteit, helpt dat de reputatie van je website te verbeteren en maakt het waarschijnlijker dat mensen je site zullen vertrouwen en hem vaak zullen bezoeken.

Linkbuilding tips

  • Broken linkbuilding is een hele efficiënte manier van linkbuilding. Hierbij ga je (grotere) websites opzoek naar broken links (404-pagina’s). Indien dit het geval is, kun je zelf een artikel over dit onderwerp schrijven en je informeert die website dat de desbetreffende link niet meer werk en of ze jouw link daar willen plaatsen.
  • Je kunt ook gaan gastbloggen. Hierbij schrijf je een artikel/blog voor iemand anders in ruil voor een link naar jouw website. Op deze manier hebben beide partijen iets aan de linkbuilding.
  • Links ruilen kan afgestraft worden. AB linken – linken van website A naar website B – is niet effectief en kan dus tot afstraffing leiden. Een betere manier is ABC linken. Dit is wanneer website A naar website B linkt, website B naar website C en website C weer naar website A.

Als je geïnteresseerd bent in link building maar niet zeker weet waar je moet beginnen, zijn er online een aantal bronnen beschikbaar die je kunnen helpen op weg te komen. Je kunt ook een SEO-bedrijf of consultant inhuren om je te helpen met je link building inspanningen. Welke route je ook kiest, onthoud dat link building een belangrijk onderdeel is van SEO en kan helpen de rangschikking en zichtbaarheid van je website op het web te verbeteren.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!