085 401 9132

Wat is Google Shopping?

Home » Wat is Google Shopping?

Google shopping is een dienst van Google waarmee gebruikers producten van online verkopers kunnen zoeken en hun prijzen kunnen vergelijken. In Google shopping wordt de productinformatie van verschillende winkeliers, waaronder prijs, leveringsmogelijkheden en productbeoordelingen getoond.

Google Shopping Advertenties

Google Shopping advertenties zijn de betaalde zoekresultaten die verschijnen op google.com/shopping en in de Google Shopping resultaten in Google. Het zijn de vermeldingen waar “advertentie” boven staat.

Google Shopping advertenties verschillen van andere soorten Google advertenties omdat ze je de mogelijkheid geven je product-lijsten direct te promoten bij shoppers die zijn al geïnteresseerd in wat je verkoopt.

Google-Shopping-Advertenties

Twee soorten Google Shopping Campagnes

Er zijn twee soorten Google Shopping Campagnes; de standaard campagne en de slimme campagne. Wij leggen jou graag uit wat het verschil tussen deze twee is.

 • Standaard Google Shopping Campagne. Met een standaard Google shopping campagne maak je een Shopping advertentiegroep aan en voeg je vervolgens je product listings toe als Shopping advertenties.
 • Slimme Google Shopping Campagne. Met een slimme Google shopping campagne maak je een Shopping advertentiegroep aan en gebruik je vervolgens het Smart Shopping campagnetype. Slimme shopping campagnes zijn ontworpen om je te helpen het meeste uit je shopping advertenties te halen door je biedingen en budget automatisch aan te passen op basis van je doelen en prestaties.

Google Shopping installeren

Als je een winkelier bent en je producten aan Google Shopping wilt toevoegen, zul je een Google Merchant Center account moeten aanmaken. In het Merchant Center geef je informatie over je bedrijf en de producten die je verkoopt. Deze informatie wordt gebruikt om je productvermeldingen in Google Shopping te maken.

 • Ga naar google.com/merchantcenter en klik op “aan de slag”
 • Als je je account gemaakt hebt, moet je wat basisinformatie over je bedrijf geven, zoals het soort bedrijf, het land, en de munteenheid die je gebruikt.
 • Je moet ook informatie geven over elk product dat je wilt verkopen, met inbegrip van de productnaam, beschrijving, prijs, en afbeeldingen. Lees hier hoe je dit gemakkelijk kunt doen met behulp van een WordPress Plug-in.
 • Zodra je producten zijn toegevoegd, zal Google ze bekijken en goedkeuren voor opname in Google Shopping. Nadat je producten goedgekeurd zijn, verschijnen ze in Google Shopping wanneer mensen zoeken op relevante trefwoorden.

Je kunt ook Google Shopping advertenties maken om je productvermeldingen te promoten.

Google Shopping advertenties maken

Ook voor de Google Shopping Advertenties heb je een Google Merchant Center account nodig. Lees hierboven hoe je een account aanmaakt.

 1. Klik op het tabblad “advertenties” en klik dan op “maak een nieuwe campagne”
 2. Op de volgende pagina moet je het soort campagne kiezen dat je wilt maken. Voor shopping advertenties kies je de optie “Shopping”.
 3. Je hebt dan nodig om informatie over je campagne te geven, zoals de campagnenaam, het budget, en de targeting opties.
 4. Als je alle vereiste informatie hebt verstrekt, klik je op “Create Campaign”
 5. Je nieuwe campagne wordt dan door Google bekeken en, indien goedgekeurd, gestart.
Google-shopping-ads

Producten toevoegen aan Google Shopping

Als je een Google Merchant Center Account hebt aangemaakt, kun je zoals hier boven beschreven op verschillende manieren producten toevoegen. Producten kunnen handmatig worden toegevoegd maar als je een webshop hebt met meerdere producten raden we aan om een plug-in te gebruiken of door een bestand te uploaden.

Producten toevoegen met een plug-in

Google biedt een plugin voor WordPress waarmee je gemakkelijk je producten aan Google Shopping kunt toevoegen. De plugin heet Merchant Center Feed en hij kan gedownload worden van de WordPress website.

De WooCommerce Google Feed Manager is een geweldige manier om je productgegevens actueel te houden, en ervoor te zorgen dat je producten altijd zichtbaar zijn in Google Shopping. Met deze plugin kun je eenvoudig je productgegevens feed maken en bijwerken, en je productvermeldingen op Google Shopping beheren.

Producten toevoegen door middel van een bestand

Om dit te doen moet je een productfeed maken en die aan Google voorleggen. Een product feed is een bestand dat informatie bevat over alle producten die je op Google Shopping wilt verkopen. Het bevat de productnaam, beschrijving, prijs, afbeeldingen, en andere informatie. Google geeft op hun website instructies over hoe je een product feed maakt.

Als je je productfeed gemaakt hebt, moet je hem bij Google indienen. Ga daarvoor naar google.com/merchantcenter en klik op “Products”. Op de volgende pagina klik je op “Submit a product feed”. Je kunt dan je productfeed bestand uploaden. Nadat je productfeed geüpload is, wordt hij door Google bekeken en, als hij goedgekeurd wordt, aan Google Shopping toegevoegd.

De voordelen van Google Shopping

Google Shopping biedt een aantal voordelen voor bedrijven die online producten verkopen.

 1. Je kunt een groot publiek van potentiële klanten bereiken. Google Shopping heeft wereldwijd meer dan 500 miljoen actieve gebruikers.
 2. Je kunt je producten prominent in de zoekresultaten laten zien. Wanneer mensen op Google naar producten zoeken, worden je producten bovenaan de zoekresultaten getoond, wat je helpt om meer verkeer en verkoop aan te trekken.
 3. Je kunt gerichte advertenties maken die mensen bereiken die in je producten geïnteresseerd zijn. Je kunt je advertenties richten op plaats, leeftijd, geslacht, en andere factoren. Dit helpt je om meer gekwalificeerde klanten te bereiken die waarschijnlijk in je producten geïnteresseerd zijn.
 4. Je kunt gedetailleerde rapporten waarmee je de prestaties van je advertenties en producten kunt volgen. Deze informatie helpt je om je marketing strategieën te verbeteren en de verkoop te verhogen.

Over het geheel genomen is Google Shopping een effectieve manier om je producten te promoten en meer klanten aan te trekken. Het helpt je een groot publiek van potentiële kopers te bereiken, en het biedt gedetailleerde rapporten waarmee je de prestaties van je advertenties en producten kunt volgen.

De nadelen van Google Shopping

Er zijn een paar nadelen aan het gebruik van Google Shopping voor bedrijven.

 1. Het kan duur zijn om op Google Shopping te adverteren. De kosten van adverteren hangen af van de concurrentie van de zoekwoorden waarop je je richt, en het bedrag dat je bereid bent per klik uit te geven.
 2. Het kan enige tijd kosten om een productfeed te maken en die door Google goedgekeurd te krijgen. Dit kan een gedoe zijn voor bedrijven die niet de tijd of de middelen hebben om het zelf te doen.
 3. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je producten correct in je productfeed staan, anders worden ze misschien niet door Google goedgekeurd. Dit kan lastig en tijdrovend zijn als je een groot aantal producten hebt.
 4. Het is belangrijk om de prestaties van je advertenties en producten in Google Shopping bij te houden om zeker te zijn dat je het meeste uit je investering haalt. Zonder deze informatie ben je misschien niet in staat je marketing strategieën te verbeteren en de verkoop te verhogen.

Hulp nodig om Google Shopping te installeren? Onze specialisten helpen je graag om jou producten via Google te promoten. Neem contact met ons op en dan kijken we samen hoe we jouw bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!