085 401 9132

Wat is Google Search Console?

Home » Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis webdienst van Google die website-eigenaren helpt de prestaties van hun website in de Google zoekresultaten bij te houden. Het biedt hulpmiddelen en rapporten om je te helpen de zichtbaarheid en prestaties van je website in Google zoekresultaten te verbeteren. Als je nog geen ervaring hebt met de gratis webdienst van Google, raden we je aan te beginnen met de handleiding. Hieronder leggen we je uit hoe je de webdienst installeert.

Google Search Console installeren

Als je nieuw bent raden we je aan te beginnen met de handleiding. Hieronder leggen we je uit hoe je de webdienst installeert.

1. Je account instellen

De eerste stap is het instellen van je account. Je kunt dit doen door naar de Google Search Console website te gaan en op de knop “Sign In” in de rechter bovenhoek te klikken. Als je eenmaal ingelogd bent, moet je je website toevoegen aan de webdienst. Om dit te doen klik je op de knop “Add a Property” knop en voer de URL van je website in.

2. Verifiëren van je website

De volgende stap is om te verifiëren dat je de eigenaar bent van de website die je aan de Google Search Console hebt toegevoegd. Dit is belangrijk omdat je zo toegang krijgt tot gevoelige gegevens over de prestaties van je website in de Google zoekresultaten. Er zijn een paar verschillende manieren om je website te verifiëren, maar we raden aan de HTML bestand methode te gebruiken. Om dit te doen download je het HTML bestand uit de Google Search Console en upload je het naar de hoofdmap van je website. Als je dat gedaan hebt, klik je op de “Verify” knop en je bent klaar!

De complete gids voor het gebruik van de Google Search Console

Als je je account eenmaal hebt ingesteld en geverifieerd, is het tijd om de Google Search Console te gaan gebruiken. In dit gedeelte laten we je zien hoe je de verschillende functies en hulpmiddelen kunt gebruiken.

1. Hoe je de Google Search Console kunt gebruiken om de zichtbaarheid van je website te verbeteren

Een van de belangrijkste dingen die je met de Google Search Console kunt doen is het indienen van je sitemap. Een sitemap is een bestand dat een lijst bevat van alle pagina’s op je website. Door je sitemap in te zenden wordt het voor Google gemakkelijker om de inhoud van je website te vinden en te indexeren. Om je sitemap in te zenden klik je op de “Sitemaps” link in de linker zijbalk en dan op de “Add/Test Sitemap” knop. Voer de URL in van je sitemap en klik op “Submit”.

2. Hoe je de Google Search Console kunt gebruiken om de prestaties van je website te volgen

De Google Search Console geeft een schat aan gegevens over de prestaties van je website in de Google zoekresultaten. Om deze gegevens te zien, klik je op de link “Search Traffic” in de linker zijbalk. Hier vind je rapporten over de kliks, impressies, en positie van je website in de Google zoekresultaten. Je kunt deze gegevens gebruiken om de vooruitgang van je website in de loop van de tijd te volgen en veranderingen aan te brengen om je positie in de Google zoekresultaten te verbeteren.

3. Hoe je de Google Search Console kunt gebruiken om fouten op te lossen

Als je fouten ziet in de Google Search Console, betekent dit dat er problemen met je website zijn die Google verhinderen te indexeren je inhoud goed. Om deze fouten te herstellen, klik je op de “Crawl” link in de linker zijbalk en dan op het “Crawl Errors” rapport. Hier zie je een lijst van alle fouten die Google op je website gevonden heeft. Om een fout te herstellen klik je er gewoon op en volg je de instructies.

4. Hoe de Google Search Console gebruiken om rapporten te genereren

De Google Search Console kan ook gebruikt worden om rapporten over de prestaties van je website te genereren. Klik daarvoor op de link “Reporting” in de linker zijbalk en kies dan het soort rapport dat je wilt genereren. Je kunt rapporten genereren over de kliks van je website, impressies, positie in de Google zoekresultaten, en meer. Als je het soort rapport gekozen hebt die je wilt genereren, kun je de tijdsperiode en het bestandsformaat voor het rapport kiezen. Je kunt het rapport dan downloaden of naar je laten e-mailen.

5. Hoe je de Google Search Console kunt gebruiken om je website te beheren

De Google Search Console biedt ook een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je website te beheren. Om deze hulpmiddelen te openen, klik je op de link “Instellingen” in de linker zijbalk. Hier vind je opties om de DNS instellingen van je website te beheren, domeinen door te sturen, en meer.

Dit is maar een kort overzicht van wat de Google Search Console te bieden heeft. Voor meer gedetailleerde instructies over het gebruik van alle functies en hulpmiddelen kun je de complete gids raadplegen.

Search zoeken op google

Wat zijn de voordelen van Google Search Console?

Enkele van de voordelen zijn:

  • De zichtbaarheid en prestaties van je website in de Google zoekresultaten volgen
  • Fouten opsporen die kunnen verhinderen dat je website in de zoekresultaten verschijn
  • Waarschuwingen ontvangen wanneer je website getroffen wordt door handmatige of algoritmische straffen
  • Het genereren van nuttige rapporten over het verkeer op je website
  • Begrijpen hoe Google zoeken werkt en hoe je website in het zoek ecosysteem past
  • Beheer de DNS instellingen van je website, omleidingen, en meer.

De Google Search Console is een krachtig hulpmiddel dat gebruikt kan worden om de zichtbaarheid en prestaties van je website in de Google zoekresultaten te verbeteren. Als je het nog niet gebruikt, raden we je aan het eens te bekijken. Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!