085 401 9132

Wat is een snippet?

Home » Wat is een snippet?

In de wereld van online marketing draait alles om zichtbaarheid. Hoe beter jouw bedrijf opvalt in de wildernis van zoekresultaten, hoe groter de kans is dat potentiële klanten jou vinden en voor jou kiezen. Een van de krachtigste tools om dit te bereiken zijn “snippets“. Maar wat is een snippet nou eigenlijk? Dat leggen wij jou uit!

Snippet betekenis

Snippet betekent ‘fragment’ in het Nederlands. Het is een klein, maar krachtig fragment van code of tekst dat een veelvuldig voorkomende taak uitvoert of een vaak gestelde vraag beantwoord. In de context van zoekmachines refereert een snippet dus naar het korte stukje tekst dat onder de titel van een zoekresultaat op de Search Engine Result Page (SERP) verschijnt. Deze snippets geven zoekers een voorproefje van de inhoud van de pagina nog voordat ze deze daadwerkelijk bezoeken. Je kunt het zien als een soort digitaal visitekaartje. Buiten de standaard versie, gebruikt Google ook nog featured snippets en rich snippets.

Hoe ziet een Google snippet eruit?

Google snippets hebben de manier waarop we informatie zoeken en verwerken drastisch veranderd. Ze bestaan uit drie elementen, namelijk:

  1. URL: dit is het unieke webadres van de webpagina.
  2. Meta titel: dit is de titel die bovenaan het zoekresultaat wordt weergeven
  3. Meta descriptie: dit beschrijft de inhoud van de webpagina. 
google snippet

Waarom zijn snippets belangrijk?

Het zoekresultaat in een zoekmachine is de eerste indruk van jouw webpagina. Hoe beter de eerste indruk van de snippet is en past bij de vraag van de gebruiker, hoe groter de kans dat er op het resultaat geklikt wordt. Zorg wel dat de informatie overeenkomt met de inhoud van de pagina. Wanneer dit niet het geval is, is de kans namelijk groot dat de bezoeker de pagina snel weer verlaat. Dit kan ervoor zorgen dat de zoekmachine jouw pagina als niet relevant gaat zien. Hierdoor zul je een lagere ranking in de zoekresultaten krijgen. Pas de meta titel en beschrijving dus zorgvuldig aan. Ze moeten niet alleen de aandacht trekken, maar ook een nauwkeurige weerspiegeling van de inhoud van de pagina zijn. Op die manier verbeter je zowel de kans op klikken als de gebruikerservaring en prestaties van je website in de zoekresultaten.

Hoe controleer ik mijn snippets?

Wanneer je in de Google zoekbalk site:(URL) intypt krijg je te zien hoe de snippet van jouw webpagina eruit ziet direct in de zoekresultaten. Ben je niet tevreden, dan kun je dit eenvoudig aanpassen via het contentmanagementsysteem van je website. Wanneer je daar de meta titel en descriptie aanpast kan de zoekmachine dit overnemen. Het aanpassen van de meta-titel en -beschrijving is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door relevante trefwoorden op te nemen en een aantrekkelijke beschrijving te schrijven, vergroot je de kans dat gebruikers op jouw link klikken. Dit stelt je in staat om de presentatie van je pagina in de zoekresultaten te optimaliseren en gebruikers beter aan te trekken.

Snippet tool

Wil je eerst experimenteren met verschillende titels en beschrijvingen voordat je daadwerkelijk wijzigingen aanbrengt op je website? Dan kun je gebruik maken van een snippet tool. Deze tools simuleren snippets, bestaande uit de titel, URL en meta description, zoals ze zouden verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Zo bepaal je eenvoudig welke titels en beschrijvingen het meest aantrekkelijk zijn en het beste passen bij de inhoud. Veel SEO-tools, waaronder Yoast, bieden hiervoor ingebouwde tools.

Hulp nodig?

Een snippet is dus het stukje tekst dat onder de titel van een zoekresultaat verschijnt. In essentie wordt dit gebruikt om een fragment van je website te laten zien zodat een zoeker weet wat hij of zij kan verwachten. Hulp nodig bij het optimaliseren van jouw snippets? Wij staan klaar om jou te helpen! Neem vrijblijvend contact op om te ontdekken hoe we de zichtbaarheid en prestaties van jouw website in zoekmachines kunnen verbeteren.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!