085 401 9132

Wat is een server? Alles wat je moet weten

Home » Wat is een server? Alles wat je moet weten

In de hedendaagse technologische wereld is het begrip “server” overal aanwezig. Of je nu een website bezoekt of een film streamt, ze spelen een essentiële rol in bijna elke digitale interactie die we hebben. Maar wat is een server precies en hoe werkt het? Dat leggen we je uit in deze blog.

Wat zijn servers?

Het Engelse woord “server” is afgeleid van “serve”, wat dienen betekent, en dat is precies wat een server doet. Het levert namelijk diensten aan andere computers, die we ook wel clients noemen, via een netwerk. Deze diensten kunnen variëren van het opslaan en beheren van data, tot het hosten van websites en applicaties. Telkens wanneer je een website laadt, een e-mail verzendt of online samenwerkt, maak je gebruik van een server die op de achtergrond actief is.

Welke soorten servers bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten servers, elk met hun eigen specifieke functie

  • Webserver: Een webserver slaat websites op, verwerkt ze en levert ze aan clients zoals webbrowsers
  • Databaseserver: Een databaseserver geeft programma’s toegang tot databases via een netwerk. Bekende databaseservers zijn onder andere Oracle en MySQL. Ze ondersteunen webservers bij het opslaan en leveren van data.
  • Mailserver: Een mailserver ontvangt, verstuurt, en bewaart e-mails. Dit gebeurt meestal via het SMTP-protocol.
  • Fileserver: Een fileserver biedt centrale opslag van bestanden die toegankelijk zijn via een netwerk. Dit is bijvoorbeeld handig voor bedrijven, zodat teams dezelfde bestanden kunnen gebruiken.
  • Gameserver: Een gameserver is speciaal bedoeld voor online multiplayer games. Hij beheert de data van de game en zorgt voor een vloeiende interactie in de virtuele wereld.
  • DNS server: Dit type zorgt ervoor dat domeinnamen, zoals www.heijtec.nl, worden omgezet naar het juiste IP-adres.
  • Proxyserver: Een proxyserver is een soort tussenstation in computernetwerken. Wanneer je iets op het internet wilt opzoeken, gaat je verzoek eerst naar de proxyserver, die dit verzoek dan doorstuurt naar het internet via zijn eigen IP-adres.

Hoe werkt een server?

Een server werkt door continu beschikbaar te zijn om verzoeken van clients te ontvangen en te verwerken. De exacte werking is natuurlijk afhankelijk van het type server waarmee je te maken hebt, maar over het algemeen volgen ze de volgende stappen:

  1. Verzoekontvangst: De server krijgt een verzoek binnen van een client, zoals het laden van een specifieke webpagina, het opvragen van gegevens uit een database, het uitvoeren van complexe berekeningen, of andere interacties waarbij de client de hulp van de server nodig heeft.
  2. Verwerking: De server verwerkt vervolgens het ontvangen verzoek. Dit proces omvat taken zoals het ophalen van data uit een database, het uitvoeren van berekeningen, het genereren van de gevraagde webpagina, of andere acties die nodig zijn om aan het verzoek te voldoen.
  3. Reactie: Nadat het verzoek is verwerkt, stuurt de server een reactie terug naar de client. Deze reactie kan bestaan uit de gevraagde data, een volledige webpagina inclusief alle benodigde bronnen, maar ook een foutmelding als er zich een probleem heeft voorgedaan tijdens de verwerking van het verzoek.

Kortom, servers zijn onmisbare componenten in de wereld van technologie. Ze bieden de infrastructuur die nodig is om diensten en data toegankelijk te maken voor gebruikers over de hele wereld. Of het nu gaat om het hosten van een website, het beheren van e-mails, of het ondersteunen van een multiplayer game, ze zorgen ervoor dat alles soepel verloopt. Ben je op zoek naar betrouwbare en efficiënte webhosting? Onze servers staan klaar om je te ondersteunen. Neem vrijblijvend contact op!

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!