085 401 9132

Wat is een online marketing funnel?

Home » Wat is een online marketing funnel?

De online marketing funnel is een proces dat bedrijven gebruiken om website bezoekers om te zetten in betalende klanten. De trechter begint met het trekken van aandacht (de top van de trechter), dan het omzetten van die bezoekers in leads, dan het koesteren van die leads tot ze klaar zijn om te kopen, en tenslotte het sluiten van de koop. Er zijn veel verschillende stadia en processen betrokken bij de online marketing trechter. Maar het basisidee is dat bedrijven het gebruiken om aandacht te trekken, bezoekers om te zetten in leads, die leads te voeden tot ze klaar zijn om te kopen, en dan de koop te sluiten.

De funnel is een proces dat door elk bedrijf gebruikt kan worden, ongeacht welk product of dienst het aanbiedt. Er zijn echter bedrijven die beter in online marketing zijn dan anderen. Deze bedrijven hebben een paar dingen gemeen: ze begrijpen de online marketing funnel, ze investeren erin, en ze zijn voortdurend bezig hun campagnes te testen en te optimaliseren.

De online marketing trechter is geen nieuw concept. Maar het is de laatste jaren belangrijker geworden, omdat het internet drukker en concurrerender is geworden. Er zijn meer bedrijven dan ooit die online aandacht proberen te krijgen, en de enige manier om op te vallen is een goed geoptimaliseerde online marketing trechter te hebben.

Onderdelen van de online marketing funnel

Aantrekkingskracht (awareness): Het eerste stadium van de online marketing trechter is aantrekking. Hier trek je de aandacht van mensen en zorg je dat ze geïnteresseerd raken in je product of dienst. Er zijn veel verschillende manieren om de aandacht te trekken, maar de meest effectieve methoden zijn SEO, social media marketing, en betaalde reclame.

AIDA-funnel-model-e1655301416450

Leads vangen (interest): Het volgende stadium van de trechter is leads vastleggen. Hier maak je van website bezoekers leads door hun contactinformatie te krijgen. De meest gebruikelijke manier om leads vast te leggen is met een formulier of een pop-up.

Leads koesteren (consideration): Als je eenmaal een lead hebt vastgelegd, is de volgende fase het nurturen van die lead tot ze klaar zijn om te kopen. Nurturing houdt in dat je berichten stuurt (meestal e-mails) die waardevolle informatie geven, kortingen, of andere stimulansen om te kopen.

De verkoop sluiten (action): Het laatste stadium van de trechter is het sluiten van de verkoop. Dit is waar je mensen daadwerkelijk zover krijgt dat ze je product of dienst kopen. Er zijn veel verschillende manieren om een verkoop te sluiten, maar de meest gebruikelijke methode is met een verkooppagina of een bestelling vorm.

Online marketing funnel optimaliseren

Tips om je online marketing funnel te optimaliseren

Hier zijn wat tips over hoe je je online marketing funnel kunt optimaliseren:

  1. Trek de aandacht met SEO, sociale media, en betaalde reclame.
  2. Vang leads op met een formulier of een pop-up.
  3. Koester leads met waardevolle informatie, kortingen, of andere stimulansen om te kopen.
  4. Sluit de verkoop met een verkooppagina of bestelformulier.
  5. Test en optimaliseer je campagnes regelmatig.

Door deze tips te volgen kun je je online marketing trechter optimaliseren en je kansen vergroten om website bezoekers om te zetten in betalende klanten.

Veelgemaakte fouten die bedrijven maken met hun online marketing funnel

Er zijn veel verschillende fouten die bedrijven met hun online marketing trechter kunnen maken, maar de meest voorkomende zijn:

  1. Niet op de juiste manier de aandacht trekken. Dit kan met SEO, sociale media, en betaalde reclame, maar als je dit niet op de goede manier uitvoert, zal het niet effectief zijn.
  2. Het niet correct vastleggen van leads. Dit kan gedaan worden met een formulier of pop-up, maar als het niet goed gedaan wordt, zullen mensen je website gewoon verlaten zonder je hun contactinformatie te geven.
  3. Leads niet goed nurturen. Dit kun je doen met waardevolle inhoud, kortingen, en andere stimulansen om te kopen. Maar als het niet goed gedaan wordt, zullen mensen hun belangstelling verliezen en verder trekken naar andere producten of diensten.
  4. De verkoop niet goed afsluiten. Een verkooppagina of bestelformulier is hier een voorbeeld van, maar als het niet goed gedaan wordt, zullen mensen je website gewoon verlaten zonder iets te kopen.
  5. Niet regelmatig testen en optimaliseren. Je moet je campagnes voortdurend testen en optimaliseren om te zorgen dat ze zo effectief zijn mogelijk te maken.

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kun je je online marketing trechter optimaliseren en je kansen op succes vergroten.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!