Rated 5,0 out of 5
5,0 van 5 sterren (op basis van 27 reviews)
info@heijtec.nl 085 401 9132

Wat is een Meta Title & Description en waarom is het belangrijk?

Home » Wat is een Meta Title & Description en waarom is het belangrijk?

In dit artikel leggen we je uit wat een Meta title en Meta description zijn en waarom ze belangrijk zijn voor jouw website of webshop. Ook geven we je een aantal tips zodat jij gemakkelijk een goede Meta titel en Meta omschrijving kunt samenstellen.

Meta titels en Meta omschrijvingen

De Meta title is een titel die jij aan de ‘achterkant’ van je website toevoegt aan een specifieke pagina. Deze titel wordt vervolgens bij bezoekers van de pagina getoond in het tabblad van hun internetbrowser.

De invloed van titels en omschrijvingen in zoekresultaten

Nog belangrijker is dat deze titel en omschrijving ook worden getoond in de Google zoekresultaten. Wanneer je een zoekopdracht in Google uitvoert, dan verschijnen er diverse blauwe titels. Dit is in de meeste gevallen de Meta title die Google overneemt van je website. Onder iedere titel staat een korte omschrijving. Dit is de Meta description. Een ander woord hiervoor is page description, letterlijk pagina omschrijving. Het invullen van deze omschrijvingen heeft invloed op de vindbaarheid van je website en is daarmee een belangrijk onderdeel van SEO.

Bezoekers aantrekken met pakkende titels en omschrijvingen

Naast invloed op de organische vindbaarheid is er nog een belangrijke reden om voor iedere pagina een pakkende titel en omschrijving in te vullen. Je kunt je wellicht voorstellen dat iemand uit Utrecht die opzoek is naar online marketing eerder geneigd is om te klikken op een titel als “Heijtec – Het beste Online Marketingbureau van Utrecht in 2021” dan “Homepage: Heijtec“. Een titel en omschrijving die aansluit op degene die zoekopdracht uitvoert, zorgt dan ook voor een hoger klikpercentage en dus meer bezoekers op jouw website.

Meta titel description google zoekresultaten

Hoe schrijf je een goede Meta title?

Nu je weet hoe belangrijk deze titel is, geven je een aantal tips om een goede titel samen te stellen:

  • Schrijf voor degene die de zoekopdracht geeft en niet voor de computer;
  • Zorg dat de titel ongeveer 50 à 60 tekens heeft;
  • Zorg dat de titel kort en krachtig is;
  • Denk als degene die zoekt; pas toe welke zoektermen gebruikt worden;
  • Zet de zoekwoorden vooraan in de titel;
  • Zorg voor unieke paginatitel (title tags);
  • Zorg dat de titel beschrijvend is;
  • Door het toevoegen van emoties lok je de lezer;
  • Haakjes in de titel werken goed;
  • Ook nieuwsgierigheid opwekken werkt goed.

Voorbeelden zijn:

Je schuur netjes houden: zo doe je dat! (10 tips)

Tuinmeubels kopen? De beste van Nederland

Stappenplan voor het opstellen van de titel

Wanneer je een Meta title op gaat stellen probeer je de volgende stappen te volgen.

  1. Kies een zoekwoord waar je je op wil richten. Dit is het primaire zoekwoord.
  2. Zoek lange variaties op jouw zoekwoord. Een andere benaming hiervoor zijn long-tail variaties. Een voorbeeld hiervan is “koken voor beginners” of “kooktips voor thuis”.
  3. Stap 3 is het opstellen van de basis Meta title. Hierbij is het belangrijk dat je de focus legt op het nauwkeurig beschrijven van de pagina, het kort en krachtig is en dat je zoekwoord(en) erin vermeld staan.
  4. De laatste stap is het kijken naar de unieke inhoud van jouw pagina. Dit mogen de gebruikers van de zoekmachine dan ook weten. Voorbeelden hiervan zijn een goede bronvermelding, zoals het gebruik van een wetenschappelijk artikel. Een ander voorbeeld hiervan is het gebruik maken van lijstjes, zoals het benoemen van een top 5 of 10 tips. Wat ook een unique selling point (USP) is de snelheid waarmee jouw artikel gelezen kan worden. Wanneer je een kort en krachtig artikel hebt geschreven mag dit benoemd worden. Actualiteiten en geldigheid zoals een jaartal kunnen ook benoemd worden in de Meta title. Als laatste kan het voor de lezer fijn zijn om te weten welk merk of bedrijf achter het artikel zit. Een vertrouwd merk of bedrijf verlaagd de drempel om op het zoekresultaat te klikken.

Hoe schrijf je een goede Meta description?

We gaan nu verder in op de beschrijving die getoond wordt onder de titel van het zoekresultaat.

Het doel van een Meta description

Het belangrijkste doel van de page description is ervoor zorgen dat de zoeker getriggerd wordt om op de link klikken die leidt naar jouw pagina. In de Meta description geef je een kleine samenvatting van de inhoud van de pagina. Het is belangrijk dat de informatie kort en bondig wordt opgeschreven maar dat er wel waardevolle informatie in vermeld wordt. Met een goede beschrijving zorg je dat jouw pagina opvalt.

Het belang van een goede omschrijving

Wanneer er een goede beschrijving staat in de Meta description helpt dit de click-through rate (CTR) te verhogen naar jouw website. Met goede omschrijvingen alleen zul je niet direct mega sprongen maken in de zoekresultaten. Een indirecte verbetering treedt wel op, doordat een goede beschrijving in de Meta description ervoor zorgt dat er meer bezoekers op jouw pagina terecht komen (hogere CTR). Deze gegevens neemt Google mee om de positie van jouw pagina op de zoekmachinepagina vast te stellen.

Een duidelijke en verleidende Meta description gaat ervoor zorgen dat mensen naar jouw pagina toe getrokken worden en nieuwsgierig worden naar de inhoud. Zorg er dus voor dat je goed nadenkt over je description en de zoeker hierbij in gedachte houdt.

Hoe stel je zo’n omschrijving op?

Een goed geschreven Meta beschrijving heeft de volgende kenmerken, namelijk:

  1. Het verteld waar de pagina over gaat;
  2. Het laat zien waarom deze pagina nou de beste keuze is bij de zoekopdracht;
  3. Beschrijft de voordelen van het bezoeken van de pagina;
  4. In de beschrijving is het primaire zoekwoord terug te lezen;
  5. De belangrijkste informatie staat vooraan;
  6. Het onderwerp en het voordeel zijn snel terug te lezen;
  7. Wanneer er specifieke producten, onderwerpen of merken te vinden zijn op de pagina wordt dit in de Meta description vermeld;
  8. Schrijf voor de zoeker en niet voor het algoritme van de zoekmachine;
  9. De beschrijving is maximaal 920 pixels op een desktop en op een mobiele versie 680 (158 tekens voor desktop en 120 voor mobiel);
  10. Pas ook long-tail zoekwoorden toe;
  11. Wees eerlijk want je wilt geen hoge bouncerate, omdat dit je ranking verslechterd;
  12. Wees van waarde;

Er zijn natuurlijk ook no go’s bij het schrijven van een Meta description. Lees onderstaande tips:

  • Gebruik je zoekwoord niet te vaak in je beschrijving. Wanneer je je zoekwoord te vaak gebruikt straft de zoekmachine je.
  • Kopieer niet een deel van je pagina. De truc is om een unieke beschrijving te schrijven.
  • Gebruikt niet dezelfde beschrijving bij meerdere pagina’s.

Bovenstaande informatie helpt jou om een goede Meta title en Meta description te schrijven. Op naar online succes!

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!