085 401 9132

Wat is een H1, H2 en H3?

Home » Wat is een H1, H2 en H3?

Koppen zijn een belangrijk onderdeel van webschrijven. Ze helpen je inhoud te structureren en maken het voor lezers gemakkelijker te scannen. Koppen hebben ook voordelen voor SEO, want ze kunnen je ranking in de resultatenpagina’s van zoekmachines helpen verbeteren. In dit artikel bekijken we wat koppen zijn, de verschillende soorten koppen die je kunt gebruiken, en hoe je ze effectief kunt gebruiken.

Wat is een H1?

Een heading 1 is de belangrijkste titel op een webpagina. Ze moet spaarzaam gebruikt worden, en alleen als je iets echt belangrijks te zeggen hebt. De H1 moet een samenvatting zijn van de inhoud op de pagina, en het moet het keyword of de zin bevatten waar je je op richt. Let op: gebruik maar één H1 per pagina.

Hoe een H1 te gebruiken?

De H1 moet bovenaan de pagina gebruikt worden, vóór elke andere inhoud. Het moet het eerste zijn wat een lezer ziet als hij op je pagina landt. De H1 moet gevolgd worden door een H2 en een H3, die minder belangrijke titels zijn.

De H1 is de belangrijkste titel op een webpagina, dus is het belangrijk hem effectief te gebruiken. Hier zijn wat tips voor het gebruik van een H1.

 • Houd het kort en to the point. De H1 moet een samenvatting zijn van de inhoud van de pagina, dus probeer er niet te veel in te proppen
 • Gebruik keywords oordeelkundig. Prop je H1 niet vol met trefwoorden alleen maar omwille ervan. Gebruik ze spaarzaam, en alleen als ze relevant zijn voor de inhoud op de pagina
 • Maak het uniek. Elke pagina op je website moet een unieke H1 hebben. Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar elke pagina over gaat, en het maakt het ook gemakkelijker voor lezers om de informatie te vinden die ze zoeken

Wanneer geen H1 gebruiken?

Er zijn enkele situaties waarin je beter geen H1 kunt gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden

 • Als je pagina erg kort is, heb je misschien geen H1 nodig. Een kortere pagina kan vaak effectief in secties verdeeld worden met koppen, zonder dat een H1 nodig is
 • Als je pagina vooral uit afbeeldingen bestaat , heb je misschien geen H1 nodig. In dit geval is het vaak beter een beschrijvende titel voor de pagina te gebruiken, in plaats van een kop
 • Als je pagina deel uitmaakt van een serie pagina’s, heb je misschien ook geen H1 nodig. Als je bijvoorbeeld een meerdelig artikel of handleiding hebt, kan elke pagina in de serie zijn eigen unieke H2 hebben

Hoe effectief is de H1?

De H1 is de belangrijkste titel op een webpagina, dus is het belangrijk hem effectief te gebruiken. Bij juist gebruik kan de H1 helpen je SEO te verbeteren en je inhoud gemakkelijker leesbaar en navigeerbaar te maken.

Wat is een H2?

Een Heading 2 is een minder belangrijke titel dan een H1. Hij moet gebruikt worden om subonderwerpen op de pagina in te leiden, en hij moet trefwoorden of zinnen bevatten die relevant zijn voor de inhoud op de pagina. De H2 moet gevolgd worden door een H3, die nog minder belangrijk is dan de H2.

Hoe gebruik je een H2?

De beste manier om een H2 te gebruiken is hem te zien als een mini-kopje. Het moet een sub-topic op de pagina inleiden, en het moet verband houden met het onderwerp van de pagina. Je kunt trefwoorden of zinnen in de H2 gebruiken, maar ga niet overdrijven – onthoud dat je nog steeds wilt dat je inhoud leesbaar is.

Wanneer geen H2 gebruiken?

Er zijn enkele situaties waarin je een H2 misschien niet nodig hebt. Hier zijn een paar voorbeelden

 • Als je pagina erg kort is, heb je misschien geen H2 nodig
 • Als je pagina vooral uit afbeeldingen bestaat , heb je misschien geen H2 nodig
 • Als je pagina deel uitmaakt van een serie pagina’s, heb je misschien geen H2 nodig

Hoe effectief is de H2?

De H2 is minder belangrijk dan de H1, maar het is nog steeds een waardevol hulpmiddel. Als je het goed gebruikt, kan de H2 je SEO helpen verbeteren en je inhoud gemakkelijker leesbaar en navigeerbaar maken.

Wat is een H3?

Een Heading 3 is een nog minder belangrijke titel dan een H2. Hij moet gebruikt worden om verdere deelonderwerpen op de pagina in te leiden, en hij moet trefwoorden of zinnen bevatten die relevant zijn voor de inhoud op de pagina. De H3 moet gevolgd worden door extra koppen, als dat nodig is.

Hoe een H3 gebruiken?

De beste manier om een H3 te gebruiken is hem te zien als een mini-kopje. Het moet een verder subonderwerp op de pagina inleiden, en het moet verband houden met het onderwerp van de pagina. Je kunt trefwoorden of zinnen in de H3 gebruiken, maar ga niet te ver – bedenk dat je nog steeds wilt dat je inhoud leesbaar is.

Wanneer geen H3 gebruiken?

Er zijn enkele situaties waarin je misschien geen H3 nodig hebt. Hier zijn een paar voorbeelden

 • Als je pagina erg kort is, heb je misschien geen H3 nodig
 • Als je pagina vooral uit afbeeldingen bestaat , heb je misschien geen H3 nodig
 • Als je pagina deel uitmaakt van een serie pagina’s, heb je misschien geen H3 nodig

Hoe effectief is de H3?

De H3 is minder belangrijk dan de H1 en de H2 , maar het is nog steeds een waardevol hulpmiddel. Als je het goed gebruikt, kan de H3 je SEO helpen verbeteren en je inhoud gemakkelijker leesbaar en navigeerbaar maken.

Kortom, de H1, H2, en H3 koppen zijn belangrijke hulpmiddelen die je SEO kunnen helpen verbeteren en je inhoud gemakkelijker leesbaar maken. Ze moeten zorgvuldig gebruikt worden om relevante deelonderwerpen en trefwoorden of zinnen in te leiden, maar ga niet overdrijven – vergeet niet dat je nog steeds wilt dat je inhoud leesbaar is.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!