085 401 9132

Wat is caching?

Home » Wat is caching?

Caching is een methode om bestanden tijdelijk op te slaan. Door het gebruik van een server en browser cache kan de laadtijd van een website flink teruggebracht worden. En dat is niet alleen belangrijk voor je bezoekers en daarmee de conversie van je website. De laadtijd heeft ook veel invloed op de vindbaarheid (SEO) van je website.

Waarom caching?

Wanneer iemand jouw website bezoekt, worden er allerlei processen uitgevoegd om de website op het scherm te krijgen. Denk daarbij aan alle code en bestanden die je website vormen en gegevens die uit een database opgehaald moeten worden. Hoe meer er geladen moet worden, hoe meer invloed dit heeft op de laadtijd van de website. Het kan zomaar voorkomen dat deze processen de website zelfs enorm traag maken en bezoekers erdoor afhaken. Om de laadtijd te beperken kunnen we verschillende vormen van caching toepassen.

Server caching

Een website is niets meer dan een verzameling bestanden. Wanneer jouw website voor het eerst wordt bezocht, wordt de pagina op de normale manier geladen. De server die jouw website host, ontvangt het verzoek om de opgevraagde URL te tonen. Deze zal bij het verzoek verwerken en de gegevens naar de browser van de bezoeker sturen. Dit neemt enige tijd in beslag.

Om te voorkomen dat bij iedere bezoeker het hele proces opnieuw uitgevoerd moeten worden, wordt er gebruikgemaakt van server caching. Bepaalde stappen in het proces worden opgeslagen, zodat dit bij de volgende bezoeker niet opnieuw verwerkt hoeft te worden. De volgende bezoekers krijgen direct de opgeslagen versie uit de cache te zien, waarmee de verwerkingstijd flink wordt verkort.

Server cache legen

Een goede cachingmodule slaat de meeste recente versie van een bestand op in de cache. Wanneer je een wijziging doorvoert binnen je website wordt de cache automatisch ververst. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de cache handmatig te legen.
internetbrowsers

Browser caching

Bij browser caching worden er bestanden (tijdelijk) op de computer van je bezoeker opgeslagen. Wanneer de bezoeker verder door je website gaat of later terugkomt, dan hoeven sommige bestanden niet opnieuw geladen worden. Denk bijvoorbeeld aan een logo dat op iedere pagina zichtbaar is.

Browser cache legen

Heb je het idee dat je een oude versie van een website bekijkt? Dan zou je je browser cache kunnen legen. Daarmee verwijder je alle gecachte bestanden in je internetbrowser. Verdenk je een specifieke pagina? Dan is het handiger om de pagina te herladen met de toetsencombinatie CTRLF5 of te bekijken via een incognitovenster. Hiermee wordt een pagina ongecacht geladen.

Langzame website?

Ben jij toe aan goede hosting? Onze premium hostingpakketten Wij gebruiken onder andere NGINX, pagina-, database-, object- en browsercaching, GZIP compressie en lazy loading om je website zo snel mogelijk te laten zijn. Specifiek voor WordPress websites bieden wij bliksemsnelle Premium WordPress hosting aan.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!