Erger jij je ook aan die websites die zo traag laden? De snelheid van je website is belangrijker dan ooit. Uit onderzoeken blijkt dat het geduld van de gemiddelde websitebezoeker steeds verder afneemt. Wanneer een website niet binnen 3 seconden geladen is, gaat de bezoeker door naar de volgende website. Een langzame website zorgt er niet alleen voor dat je een potentiële klant kwijt bent, maar ook zoekmachines als Google nemen de snelheid van je website mee in hun algoritme. Dus de snelheid van jouw website heeft ook invloed op de SEO resultaten.
Gebruikerservaring
Een snelle website zorgt ervoor dat de bezoekers snel door een website kunnen navigeren. Als de laadtijden beter zijn kunnen er meer pagina’s worden bekeken en blijven bezoekers langer op de website. Wanneer een website als prettig wordt ervaren, komen bezoekers ook vaker terug. Uit onderzoek blijkt dat 47% van de consumenten verwacht dat een website binnen 2 seconden laadt. Wanneer het laden langer duurt dan 3 seconden, verlaat 40% van de bezoekers de pagina.
Conversie
Snelle websites hebben een hogere conversie dan trage websites blijkt uit onderzoek. Een vertraging van één seconde kan 7% verschil in conversie opleveren. Wanneer we uitgaan van een webshop met een omzet van € 300.000,- per jaar komen we op € 21.000,- aan gemiste omzet. Zonde om te laten liggen toch? Uit hetzelfde onderzoek komt ook naar voren dat 79% van de online shoppers die ontevreden zijn met de snelheid van een webshop er minder snel weer zullen kopen. Naast de mensen die dus weg klikken, zijn er ook minder terugkerende klanten bij een langzame website.
Zoekmachinepositie
Al in 2010 kondigde Google aan dat ze de snelheid van websites gingen meenemen in de zoekmachineresultaten. Dit betekent dat websites die snel laden beter scoren dan langzame websites. Dit betekent dat zoekmachines zoals Google de snellere websites hoger in hun algoritmen zullen rangschikken en dus hoger zullen weergeven in hun zoekmachine resultaten pagina’s (SERP’s). Hoe sneller een website is, hoe beter het zal scoren in de resultaten van zoekmachines
Google Ads
Naast de organische zoekresultaten kennen we natuurlijk ook de betaalde resultaten. Ook de kwaliteitsscores van Google Ads advertenties worden beïnvloed door de laadsnelheid van je website. De snelheid van je website is dus niet alleen relevant voor de positie in de organische resultaten, maar ook de betaalde resultaten
Tips om de snelheid te verbeteren
Hoe verbeter je de snelheid van je website? Het begint met goede hosting. Daarnaast moet de websitegoed in elkaar zitten. De juiste afbeeldingen, geen overbodige code, gebruikmaken van caching en het verkleinen van scripts maken een groot verschil.
1. Test je website
Met tools als Pingdom en Google Page Speed kun je kijken hoe jouw website presteert en op welke vlakken deze verbetert kan worden.
2. Geoptimaliseerde hosting
Investeer in geoptimaliseerde hosting. Voordat een website de lucht in kan moet er een host aangesteld worden. De keuze wordt vaak gemaakt op basis van de aangeboden tarieven, schijfruimte en bandbreedte, maar de kwaliteit van de servers is veel belangrijker. Het is zonde om veel tijd te steken in het optimaliseren van een website, wanneer hosting de vertragende factor is. Overweeg om naar een nieuwe en snellere partij over te stappen of je hostingpakket te upgraden.
3. CDN
Heb je je hosting op orde? Overweeg dan om je website versterken met een Content Delivery Network (CDN). Dit is een netwerk van proxyservers die verspreid zijn over verschillende locaties. Het internet is een web van netwerken en opstoppingen komen regelmatig voor. Een CDN zorgt ervoor dat de inhoud vanaf meerdere locaties snel en efficiënt afgeleverd wordt bij eindgebruikers.
4. Afbeeldingen optimaliseren
Zorg ervoor dat afbeeldingen exact het juiste formaat hebben en niet te zwaar zijn voordat je ze uploadt. Het is overbodig om een afbeelding van 1200 bij 1200px te gebruiken als je die op de website weergeeft als 100 bij 100px. Dit kost je veel snelheid. Voor webpagina’s heb je meestal ook geen hoge resolutie nodig. 72 dpi is in de meeste gevallen al genoeg.
5. Caching
Caching is een handige manier om je website sneller te maken. Een browsercache slaat onderdelen van je website op in het geheugen. De volgende keer dat een bezoeker je website bezoekt, laadt hij daardoor veel sneller. Bij geoptimaliseerde hosting wordt dit ook op serverniveau toegepast. Dan spreken we van server caching.
6. Code opschonen
De manier waarop de website gebouwd is, is van groot belang. Alles moet namelijk per pagina geladen worden. Veel onderdelen van je website kunnen gecomprimeerd en verkleind worden. Denk aan scripts, CSS, etc. Hoe kleiner, hoe beter. Vervuiling door teveel of overbodige HTML/CSS code zorgen ervoor dat je website vertraagd. Laat je website maken door een professional en houdt hem daarna netjes. Wil je zelf codering toevoegen? Overleg met je webdesigner, deze kan je vaak adviseren.
7. Opruimen boven de vouw
Hetgeen dat zichtbaar is op een pagina zonder scrollen, noemen we boven de vouw. Geef prioriteit aan zichtbare content. Verwijder CSS en Javascript die het laden van de content boven de vouw blokkeren. Hiermee laad je eerst het zichtbare, daarna de rest. Een techniek die de laatste jaren in populariteit toeneemt is Lazy-Loading. Hiermee worden afbeeldingen pas geladen, wanneer ze nodig zijn.
8. Embed video’s
Wil je video’s op je website plaatsen? Video’s kunnen je ranking aanzienlijk verbeteren, maar komen de snelheid van je website niet ten goede. Het is verstandiger om het te uploaden naar YouTube of Vimeo en vervolgens te embedden in je webpagina’s.
9. Plugins, widgets en apps
Gebruik je een CMS als WordPress, Joomla, Drupal of Magento? Kijk eens kritisch naar de plugins die je gebruikt. Zijn ze wel nodig? Deze uitbreidingen kunnen de snelheid namelijk drastisch verlagen.
10. Regelmatig onderhoud
Onderhoud is behoud. Een uitspraak die je vast al weleens vaker gehoord hebt. Bij een website is dit niet anders. Je systeem moet up-to-date blijven en zorg ervoor dat je al het overbodige verwijderd. Denk hierbij aan extensies, plugins, etc. Kom je er niet aan toe of weet je niet hoe? Lees verder over webbeheer.
11. AMP
Een website optimaliseren voor mobiele apparaten is vanzelfsprekend geworden. Meer dan de helft van onze bezoekers gebruiken een smartphone. Accelerated Mobile Pages (AMP) is een Open Source project van Google. Het zorgt ervoor dat pagina’s op mobiele apparaten tot 4 keer sneller kunnen laden.
Ervoor zorgen dat je website snel en soepel draait is een cruciaal onderdeel van het up-to-date houden ervan. Als je de bovenstaande stappen nu neemt, kun je in de toekomst tijd besparen en de tevredenheid van de gebruikers vergroten door snellere laadtijden. Hulp nodig? Wij helpen graag verder!