085 401 9132

Online marketing trends 2024

Home » Online marketing trends 2024

Wat zijn de online marketing trends voor 2024? En waar liggen kansen voor jou om je marketingstrategie te optimaliseren? Ook dit jaar zijn er weer ontwikkelingen binnen de online marketing wereld en is het belangrijk voor bedrijven om hiervan op de hoogte te zijn. Heb jij je al afgevraagd welke trends er nu spelen binnen online marketing en waar je op kunt inspelen? In deze blog lees je meer over de trends van online marketing in 2024.

1. AI (artificiële intelligentie)

AI is al een aantal jaar een grote trend. Mogelijk pas jij AI al toe, bijvoorbeeld voor het schrijven van blogs of het vinden van informatie. In 2024 blijft artificial intelligence een trend door de ontwikkelingen die het door maakt. Sinds dit jaar is Copilot ook in het Nederlands beschikbaar. Dit is een programma dat lijkt op ChatGPT, maar nog extra functies biedt. Hiermee willen we jou als professional inzicht geven in de verschillen en de mogelijkheden die deze AI-tool te bieden heeft.

AI online marketing

In 2023 is AI gigantisch gegroeid en heeft het al veel indruk gemaakt. Dit jaar in 2024 zijn de voorspellingen dat AI nog verder zal ontwikkelen. Wat betekend dit voor jouw marketingstrategie en voor de gehele industrie?

Je vraagt je wellicht af hoe Artificial Intelligence kan bijdragen aan jouw online marketingstrategie. AI heeft de kracht om data grondig te analyseren, wat waardevolle inzichten kan opleveren voor diverse facetten van jouw marketingaanpak. Zo kan AI bijvoorbeeld gedetailleerde analyses verstrekken over het gedrag van websitebezoekers of de effectiviteit van jouw marketingcampagnes. Bovendien speelt AI een cruciale rol in contentcreatie door patronen te herkennen die aangeven welke content past bij je doelgroep. Met deze inzichten kan AI helpen bij het ontwikkelen van nieuwe content die naadloos aansluit op de interesses en behoeften van je doelgroep. Van het schrijven van blogs tot het ontwerpen van afbeeldingen, AI heeft de potentie om elk aspect van je contentstrategie te verrijken.

Chatgpt en Copilot

ChatGPT is een tool die velen van jullie ongetwijfeld kennen. Sinds de lancering in 2022 heeft ChatGPT zich in 2023 echt als een trend ontpopt. Met dit programma kun je onder meer teksten schrijven, je spelling controleren en informatie opzoeken. In 2024 is dit opnieuw een trend in de wereld van online marketing. Dit jaar hebben we namelijk een nieuwkomer in de Nederlandse markt verwelkomd: Copilot. Dit programma biedt vergelijkbare functies als ChatGPT, maar gaat nog een stap verder met aanvullende mogelijkheden.

Het verschil tussen ChatGPT en Microsoft Copilot zit hem in de bron van hun data. ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, gebruikt data van het openbare internet. Microsoft Copilot, daarentegen, maakt gebruik van data van jouw organisatie, waardoor het binnen de bedrijfsmuren blijft. Een van de waardevolle extra’s van Copilot is de naadloze integratie met Microsoft 365-applicaties. Zodra je Copilot aanschaft, wordt het direct geïntegreerd in je Office-applicaties, wat je in staat stelt de diepte in te gaan met data-analyse van jouw organisatie. Stel je voor dat je Copilot vraagt om data in Excel te analyseren en samen te vatten, of om vragen te beantwoorden over bedrijfsgegevens. Vragen zoals ‘Welke content was het meest effectief voor onze doelgroep?’ of ‘Wat waren de kernpunten van onze bespreking van gisteren?’ worden moeiteloos beantwoord.

Copilot biedt je ook de mogelijkheid om samenvattingen van teamsvergaderingen te krijgen. Dit alles is mogelijk omdat Copilot toegang heeft tot jouw Microsoft 365-gegevens via de Microsoft Graph API. En het mooie is, de chatfunctie van Copilot kun je kosteloos gebruiken. Het is vergelijkbaar met ChatGPT, maar met dat cruciale verschil: Copilot heeft toegang tot het web voor actuele informatie, terwijl ChatGPT’s kennis stopt in 2022.

AI online marketing

De afgelopen jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de voice search. Dit is een manier van zoeken waarbij iemand gebruik maakt van zijn stem in plaats van tekstuele zoekopdrachten. Mensen gebruiken deze functie om een paar redenen:

 • Snelheid: Door een vraag te stellen met je stem in plaats van het te type bespaar je best wel veel tijd. Je hoeft alleen maar de vraag te stellen en de zal direct antwoord krijgen van de zoekmachine
 • Gemak: voice search is natuurlijk ook makkelijker dan typen. Je hoeft er geen moeite voor te doen om de vraag juist te spellen en je houd je handen vrij. Handig als je aan het autorijden bent en een andere playlist aan wilt!

De voorspellingen zijn dat in 2024 nog veel meer mensen gebruik gaan maken van de voice search functie. Dit kan van invloed zijn op jouw marketingstrategie, maar waarom? Bij voice search wordt de zoekopdracht op een meer natuurlijke manier verwerkt, vergelijkbaar met hoe je zou praten tegen een ander persoon. Hierdoor zijn de zoekresultaten gericht op het direct beantwoorden van de specifieke vraag van de gebruiker, in plaats van simpelweg te verwijzen naar websites die de zoektermen bevatten

 1. Gebruik longtail zoekwoorden

Bij voice search gebruiken mensen vaak langere zoekopdrachten dan wanneer ze een vraag typen. Als je dus longtail zoekwoorden gebruikt heb je meer kans dat deze overeenkomen met de zoekopdracht.

 1. Zorg dat Google weet waar jouw bedrijf gevestigd is

Voice search zoekopdrachten hebben vaak te maken met ‘Waar is de dichtstbijzijnde?’ of  ‘Waar in de buurt?’ als Google weet waar jouw bedrijf gevestigd is heb je meer kans dat jouw website wordt voorgesteld aan iemand in de buurt die een vraag stelt.

 1. Gebruik maken van FAQ’s pagina’s

Veel voice search zoekopdrachten zijn vragen zoals hierboven al benoemd werd. Google zal dus de websites aanbevelen waar direct antwoord wordt gegeven op de vraag. Als je gebruikt maakt va FAQ pagina’s en daar vragen behandeld die vaak gesteld worden heb je meer kans dat jouw website wordt getoond in de zoekresultaten.

 1. Optimaliseer je website voor mobiele gebruikers

Voice search wordt het meest gebruik door mobiele gebruikers. Zorg dus dat jouw website goed functioneert op mobiele apparaten. Het is ook belangrijk dat de laadsnelheid goed is van de website op mobiele apparaten. Als je website vastloopt of niet snel laat is de kans groot dat de bezoeker afhaakt.

 1. Zorg voor structuur

Zorg voor structuur binnen jouw website. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door FAQ schema’s. Dit is een stukje code dat je toevoegt aan de pagina wat duidelijk maakt welke content er te vinden is. Hierdoor begrijpen zoekmachines  ook beter de informatie op jouw website en is de kans groter dat jouw website wordt voorgesteld.

Voice search

3. SERP (Search Engine Results Page)

In 2024 is SERP weer een trend in de wereld van online marketing. SERP is de pagina met een lijst zoekresultaten die je krijgt als je een zoekopdracht uitvoert in een zoekmachine, bijvoorbeeld Google, Yahoo! Of Bing. De lijst bestaat uit relevante websites die gerelateerd zijn aan de zoekopdracht. Hierbij krijg je organische zoekresultaten dit zijn gratis resultaten en je krijgt advertenties en dit zijn betaalde resultaten. Dit jaar komt er in Nederland een nieuwe AI functie op de zoekresultatenpagina van Google. Benieuwd hoe jouw website nog steeds zichtbaar blijft met deze functie? Lees dan verder!

Ontwikkeling SERP

De ontwikkeling die SERP gaat doormaken is een AI functie die toegevoegd gaat worden. De ontwikkeling die SERP gaat doormaken  is een AI functie die toegevoegd gaat worden aan de zoekresultaten pagina. Deze ontwikkeling wordt Search Generative Experience (SGE) genoemd. Iedereen is gewend om korte en duidelijke zoekopdrachten in te voeren om een duidelijk antwoord te krijgen, maar met deze AI functie is dat niet meer nodig. Door deze nieuwe functie kun je langere zoekopdrachten invoeren en AI kan deze zoekopdracht splitsen. Hierdoor hoef je geen moeite meer te doen om de vraag die je hebt kort en duidelijk te formuleren.

Het kan ook voor de hand liggende vragen generen en deze tonen inclusief antwoord en de bijbehorende website. Op dit moment wordt deze ontwikkeling getest in de Verenigde Staten, Japan en India. Om in Nederland toegang te krijgen heb je een VPN-verbinding (virtueel particulier netwerk) nodig. Deze verbinding beschermt je nog beter en maakt het nog lastiger voor hackers om bij je gegevens te komen. De voorspellingen zijn dat we de komende maanden de eerste resultaten van SGE te zien gaan krijgen.

SGE ontwikkeling in online marketing

Boven de organische zoekresultaten zal de AI functie zichtbaar worden. Dit betekent dus dat de organische zoekresultaten naar beneden worden geschoven. Het is dus belangrijk om hierop in te spelen met een goede SEO strategie om je website nog wel goed zichtbaar te houden. De functie van AI zal namelijk een groot deel van de pagina in bezit nemen. Het is nog niet bekend hoe de betaalde advertenties weergegeven zullen worden op de pagina. Google beloofd wel dat deze advertenties onderscheidend zullen blijven van de organische zoekresultaten.

Tips om voor te bereiden op SGE

 • Blijf relevant: Denk na over welke vragen bezoekers kunnen hebben. Verwerk deze vragen in  de titels en tussenkopjes. Hierdoor is de kans groter dat Google en AI jouw kopjes zullen gebruiken om antwoord op vragen te generen. Dit verhoogt de kans dat AI en Google jouw website aanbevelen en dat je wordt weergegeven in de Search Generative Experience (SGE).
 • Verhoog de autoriteit: Hoe hoger de autoriteit van jouw website hoe meer kans er is dat jouw website wordt voorgesteld.Je kunt de autoriteit verhogen op verschillende manieren.  Je kunt onder andere de autoriteit verhogen door linkbuilding. Linkbuilding houdt in dat je links verkrijgt van externe websites naar jouw eigen website. Deze backlinks worden gezien als aanbevelingen van andere sites, waardoor zoekmachines zoals Google jouw website als waardevoller beschouwen. Hoe meer betrouwbare backlinks je verzamelt, hoe hoger je website zal ranken in zoekresultaten.
 • Maak gebruik van structured data: door gebruik te maken van structured data. Een voorbeeld hiervan is een FAQ schema, dit is een stukje code die je toevoegt op een pagina die aangeeft wat voor soort content te vinden is op de pagina. Hierdoor begrijpen zoekmachines beter de inhoud van een website en heb je dus meer kans op dat jouw website wordt voorgesteld. En bovendien zal de bezoeker sneller de informatie vinden waar hij naar opzoek is.
 • Richten op E-E-A-T (Expertise, Experience, Authoritativeness, Trustworthiness): Zorg ervoor dat je als website feiten gebruikt, ervaringen deelt, backlinks genereerd met betrouwbare bronnen en zorg voor genoeg informatie over wie je bent en wat je doet. Hierdoor kom je betrouwbaarder over en zal jouw website eerder worden voorgesteld.

4. Sociale media

Sociale media zullen in 2024 ook een trend zijn op gebied van online marketing. Steeds meer bedrijven bevinden zich op sociale media. Dit is geen verrassing in een wereld waar bijna iedereen zich op sociale media bevindt. Sociale media biedt een geweldige kans om in contact te blijven met jouw klanten en ze op de hoogte te houden van wat er speelt in jouw bedrijf. Door goed klantcontact en de klanten op de hoogte te houden houd je ze betrokken en nieuwsgierig. Hierdoor bouw je een band met je klanten en heb je meer kans dat ze bij jou bedrijf terug zullen komen. In 2024 zullen er verschillende ontwikkelingen zijn op sociale media en daarbuiten die van invloed zullen zijn op jouw marketingstrategie. Benieuwd wat eraan zit te komen? Lees vooral verder!

Van Paid naar Owned media

In 2024 is een online marketing trend dat er steeds meer gefocust gaat worden op owned media in plaats van paid media (Frankwatching, 2024). Paid media is de content waar je voor betaald. Op sociale media zijn dit bijvoorbeeld advertenties of influencer marketing. Owned media is de content die je zelf maakt en verspreid. Het is dus van belang om eigen content te gaan opbouwen. Denk voor owned media kanalen aan je website, sociale media kanalen, blogs, e-mailnieuwsbrieven, video’s of podcasts, brochures en magazines.

Eigen content opbouwen kan door middel van sociale media kanalen, want hier zijn ook veel ontwikkelingen in en worden steeds bekender. Door content op te bouwen via sociale media worden je kanalen versterkt. Post relevante informatie, korte interessante video’s en updates om de doelgroep aan te spreken en betrokken te houden. Kies het juiste sociale media kanaal bij de juiste doelgroep en pas hier ook de posten op aan. Door hier op tijd mee te beginnen vergroot je de zichtbaarheid van jouw bedrijf. Door bijvoorbeeld relevante informatie te posten over jouw bedrijf zijn de mensen die het bekijken al op de hoogte wat jouw bedrijf doet. Zo ben je voorbereid  als straks de focus gaat liggen op owned media.

Sociale media als SEO kanalen 

Sociale media kanalen worden steeds vaker ingezet als zoekmachines. Het ligt natuurlijk wel aan welke doelgroep jouw bedrijf heeft, maar er wordt steeds vaker gezocht binnen sociale media. De kans is dus groot dat er in 2024 niet alleen naar jouw bedrijf wordt gezocht via een zoekmachine zoals Google, maar ook via sociale media kanalen.  Hoe kun je jouw sociale media kanalen voorbereiden op deze ontwikkeling? Zorg ervoor dat  je een zoekwoordenonderzoek doet en de belangrijkste zoekwoorden zijn verwerkt in de posten. Gebruik relevante hashtags die ervoor zorgen dat mensen naar jouw pagina’s geleid zullen worden. Zorg dat alle relevante informatie op je sociale media pagina’s te vinden is. Hierdoor weet een bezoeker of zijn vraag beantwoord zal worden.

Videocontent

Iedereen weet wel hoe bekend TikTok de laatste tijd is geworden. Mensen zitten soms wel uren te scrollen op hun telefoon om video’s te kijken en het is dus handig als jouw video daar ook tussen zit. Video content wordt ook steeds belangrijker op sociale media. 96% van de sociale media gebruikers een heeft voorkeur voor short-form video’s. Deze video’s zijn herkenbaar doordat ze verticaal gefilmd zijn, een bekende audio bevatten en zijn maximaal 60 seconde lang. Deze video’s komen vooral voor op TikTok en Instagram, maar op LinkedIn zie je ook steeds vaker shortform-video’s voorbij komen.  Generatie Z is de generatie die er bekend om staat dat ze niet zonder internet kunnen. Door deze generatie worden de video’s steeds korter. Als de video hun niet gelijk aanspreekt of te lang duurt dan haken ze af.

Online marketing sociale media

5. Data privacy en evolutie van tracking

Third-Party Cookies spelen een grote rol op gebied van online marketing. Op deze manier verzamelt onder andere Google, Meta en LinkedIn informatie over de bezoekers. Deze informatie kan gebruikt worden door adverteerders. Zo kunnen er gepersonaliseerde advertenties worden getoond aan die bezoekers. Door nieuwe regelgeving wordt privacy belangrijker en strenger gewaarborgd. Dit zorgt voor verdwijning van de Third-Party Cookies in 2024. Hoe kun je op een andere manier de bezoekers targeten en informatie krijgen van de bezoekers? Dat wordt verder in deze paragraaf uitgelegd.

Verdwijning Third-Party Cookies

De Third-Party Cookies gaan in 2024 verdwijnen door strengere regels voor privacy. Third-Party Cookies komen van een ander domein dan de website die op dat moment word bezocht. Deze cookies worden voornamelijk ingezet om de bezoekers te volgen en hierdoor gepaste advertenties te laten tonen. Ze kunnen ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld een live-chat. Een cookie is een stukje code die een functionaliteit toevoegt aan een website. Wanneer je een website bezoekt kun je kiezen welke cookies je accepteert en welke informatie mag worden opgeslagen en welke niet.

Wat is de impact van de verdwijning?

De verdwijning van Third-Party Cookies heeft een aanzienlijke impact op online marketing. Het wordt nu een stuk uitdagender om bezoekers te targeten en retargeten, wat direct invloed heeft op de relevantie van advertenties voor potentiële klanten. Dit betekent dat het moeilijker wordt om gepersonaliseerde en nauwkeurig afgestemde advertenties te tonen aan de juiste bezoekers.

Deze verandering kan leiden tot een afname van de effectiviteit van marketingcampagnes, omdat advertenties minder impact hebben wanneer ze niet op maat zijn gemaakt voor de interesses en behoeften van de bezoekers. Er moet dus gezocht worden naar andere manieren om informatie te verkrijgen van bezoekers en deze te analyseren. Dit kan onder andere door First-Party cookies en Google Topics. Deze alternatieven worden hieronder toegelicht.

First-Party Cookies

First-Party Cookies komen van het domein die op dat moment ook bezocht word. Dit zijn cookies die zijn geplaatst door de website eigenaar zelf. Deze cookies worden vooral gebruikt om gebruikersvoorkeuren op te slaan en voor analytische doeleinden. Dus bijvoorbeeld de informatie die je van je bezoekers krijgt in Google Analytics. Deze cookies kunnen de bezoekers niet volgen naar andere websites, omdat de cookies beperkt zijn tot dat domein.

Google Topics

Een alternatief voor het gebruik van cookies is Google’s nieuwe Topics API. Deze methode stelt bedrijven in staat waardevolle informatie te verkrijgen van bezoekers, zonder Third-Party Cookies te gebruiken. Topics, wat staat voor een nieuwe Privacy Sandbox-voorstel, beschermt de privacy van internetgebruikers door hun interesses te delen met websites op basis van hun browsergeschiedenis, zonder individuele gegevens te verzamelen. Je browser bepaalt een handvol onderwerpen, die je interesses voor die week vertegenwoordigen. Onderwerpen worden slechts drie weken bewaard en oude onderwerpen worden verwijderd. Dit biedt een privacyvriendelijke manier van adverteren, waarbij gebruikers meer controle hebben over hun gedeelde gegevens.

Conclusie

In het kort, de online marketing wereld ontwikkelt voortdurend ook weer in 2024 zijn er weer trends waar je op in kunt spelen. Programma’s zoals Copilot maken gebruik van slimme technologieën zoals Artificial Intelligence (AI) om bedrijven te helpen met inzichten te generen. Voice Search zoekopdrachten worden ook steeds populairder. Hierop kun je dus op inspelen met de gegeven tips om je marketingstrategie te optimaliseren.

Bedrijven focussen steeds meer op het creëren van owned media op plekken zoals sociale media en websites, in plaats van gebruik te maken van paid media. De verdwijning van Third-Party Cookies betekent dat er nieuwe manieren gebruikt moeten worden om informatie over gebruikers te verzamelen en gerichte advertenties te tonen.

Het is belangrijk om deze online marketing trends te begrijpen en dat je erop inspeelt om relevant te blijven in de digitale wereld in 2024. Door flexibel te zijn en te blijven leren, kan jouw bedrijf succesvol blijven en de doelgroepen blijven bereiken met effectieve marketingstrategieën.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!