Heb jij een webshop, verkoopplatform of verkoop je via sociale media? Vanaf 28 mei 2022 moet je aan een aantal nieuwe regels voldoen. Hier zijn zes veranderingen waarvan je op de hoogte moet zijn:
- Geverifieerde reviews en beoordelingen
- Regelgeving gepersonaliseerd aanbod
- Regels voor kortingen
- Wetgeving gratis diensten
- Verplichtingen online marktplaatsen
- Transparantie vergelijkingssites
1. Geverifieerde reviews en beoordelingen
Bezoekers gebruiken reviews en beoordelingen om te beslissen of ze iets willen kopen. Met de nieuwe regelgeving moet een consument beter in kunnen schatten of reviews oprecht zijn en daarmee de eventuele koop beter af kunnen wegen.
Social media beoordelingen
Je mag op social media geen valse beoordelingen tonen. Zelf likes plaatsen of laten plaatsen is daarmee verboden.
Wetgeving webshop reviews
Toon jij reviews of beoordelingen op jouw webshop? Vanaf 28 mei 2022 moet je hierbij het volgende vermelden:
- Hoe jij controleert of de reviews daadwerkelijk van klanten zijn. Een manier om dit te doen is door te zoeken naar verdachte patronen, zoals veel recensies in korte tijd voor een bepaald product of de aanwezigheid van identieke teksten bij verschillende producten.
- Of je alle recensies toont of verwijderd. Zowel negatieve als positieve reviews.
- Of er sprake is van een beoordeling die voorkomt uit sponsoring of waarvoor is betaald.
2. Regelgeving gepersonaliseerd aanbod
Als je je aanbod automatisch personaliseert, dan zul je je klanten vooraf moeten informeren. Er is sprake van gepersonaliseerd aanbod, wanneer je bijvoorbeeld de prijs of voorwaarden van je product aanpast voor een bezoeker op basis van hun recente zoekopdrachten, aankoopgeschiedenis, woonplaats of andere klantkenmerken die je kent. Doe je dit, dan ben je vanaf 28 mei verplicht om je klanten hierover te vertellen voordat ze iets kopen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een pop-up of een bericht op de betaalpagina.
3. Regels voor kortingen
Vanaf 28 mei 2022 mag je geen kortingen tonen die gebaseerd zijn op een “willekeurige” prijs. Als je wilt adverteren dat er een van-voor-korting is, moet je de laagste prijs van minstens 30 dagen geleden gebruiken als basisprijs. Je kunt nog wel kortingen tonen ten opzichte van de prijzen van je concurrent of de adviesprijzen van producten.
4. Wetgeving gratis diensten
Aanbieders van ‘gratis’ digitale diensten die van klanten verlangen dat ze hun persoonsgegevens verstrekken, zullen binnenkort meer informatie moeten geven. De klant moet geïnformeerd worden over hoe lang ze aan de dienst gebonden zijn en hoe ze zich kunnen uitschrijven. De klant krijgt het recht om zich binnen 14 dagen af te melden, zonder opgaaf van reden. Als een klant zich afmeldt, moet de aanbieder stoppen met het verwerken van de klantgegevens en deze wissen.
5. Verplichtingen online marktplaats
Heb jij een online marktplaats? Als je online producten of diensten verkoopt en fungeert als tussenpartij, moet je je klanten laten weten met wie ze zaken doen voordat ze een aankoop doen. Je moet ook duidelijk aangeven of degene die verkoopt een ondernemer of een consument is. Bovendien moet je je klanten vertellen welke voorwaarden op de overeenkomst van toepassing zijn. Maak deze informatie gemakkelijk te vinden op je betaalpagina. Verstop ze bijvoorbeeld niet in je algemene voorwaarden.
Onderzoeksplicht verkopers
Naast bovenstaande informatieplicht, heb je ook een onderzoeksplicht. Je moet ten eerste controleren of de verkoper een ondernemer of particulier is. En onder welke voorwaarden ze de diensten of goederen via jouw platform verkopen.
6. Transparantie vergelijkingssites
Heb je een vergelijkingswebsite waarmee je verzekeringen, energie, hotels of andere producten of diensten kunt vergelijken? Dan moet je aangeven hoe een resultaat tot stand komt. Als er bijvoorbeeld door een adverteerder betaald wordt voor een hogere positie in de zoekresultaten, dan moet je dit tonen.