Rated 5,0 out of 5
5,0 van 5 sterren (op basis van 27 reviews)
info@heijtec.nl 085 401 9132

Wat zijn interne links?

Home » Wat zijn interne links?

Interne links zorgen ervoor dat de pagina’s van jouw website onderling met elkaar verbonden worden. Deze interne linkstructuur bevordert de zoekmachineoptimalisatie van je website en zorgt daarmee voor een goede vindbaarheid in Google. De links kun je op verschillende manieren toepassen. Zo kun je ze verwerken in afbeeldingen en tekst van een pagina, maar ook in de footer worden ze veelal gebruikt. De verschillende pagina’s koppel je met interne links aan elkaar om een zogenaamd web te kunnen creëren. Belangrijk, want zo is jouw website goed te vinden voor de spider van Google.

Waarom interne links gebruiken?

De term spider kennen we ook wel als webcrawler. Het wordt door de grootste zoekmachine ter wereld gebruikt om pagina’s goed te kunnen indexeren. Als de interne links op de juiste manier zijn ingezet, krijgt Google grip op de structuur van jouw website. Het weet dus exact waar jouw website over gaat en welke pagina’s daarbij het belangrijkst zijn. Je kunt je voorstellen dat dit een positief effect op de vindbaarheid heeft. Een goede interne linkstructuur draagt tevens bij aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.

Gebruikerservaring optimaliseren met interne links

Interne links zijn belangrijk voor de ranking in Google en daarmee de Search Engine Optimization. Daarnaast geven ze de bezoekers van jouw website een prettige gebruikerservaring. Door het gebruik van deze links, in bijvoorbeeld tekst of andere content, kan de bezoeker eenvoudig navigeren naar de gewenste pagina. Daarbij is een goede structuur van de interne linkjes natuurlijk wel van belang.

Hoe maak je een goede interne link?

Zorg er altijd voor dat de onderliggende term van de link waardevol is en direct doorverwijst naar de juiste pagina. Dit creëer je door relevante woorden uit de tekst te veranderen in een interne link. Gebruik dus bijvoorbeeld “interne linkstructuur” als je wilt doorverwijzen naar een informatieve pagina over dat onderwerp. Interne links met de termen “klik hier” of “meer info” leveren geen positieve bijdrage aan een goede structuur van je website. Google kan de effectiviteit van jouw website aan de hand van deze termen niet beoordelen.
Een interne link moet dus altijd een omschrijvende tekst bevatten. Omdat je met het plaatsen van deze links het surfen een stuk eenvoudiger maakt, zal de bezoeker meer tijd doorbrengen op jouw website. Een goede interne structuur zorgt naast gebruiksgemak dus ook voor een lage bounce rate. En als ondernemer is dat de start van online succes.

linktructuur seo

SEO-voordelen van een goede interne linkstructuur

We weten al dat interne linkjes de vindbaarheid in Google behoorlijk positief beïnvloeden. Dit komt doordat de zoekmachine de inhoud van je pagina beter begrijpt. De indexatie laat namelijk zien dat relevante pagina’s door middel van interne links met elkaar verbonden zijn. Des te meer verbindingen Google ontdekt, des te groter het SEO-voordeel is dat je hiermee kunt behalen. Een goede linkstructuur bouw je op in de vorm van een piramide. Dit wordt ook wel de silo-structuur genoemd.
Natuurlijk begin je met het plaatsen van interne links op je homepage. Vervolgens kun je deze doorverwijzen naar andere belangrijke hoofdcategorieën. Als laatste zijn de subpagina’s aan de beurt om jouw interne linkstructuur compleet mee te maken. Met dit gegeven weet je direct waarom het plaatsen van relevante teksten op je website zo belangrijk is. Des te meer content, des te groter je het web van interne links kunt maken.

Belang van interne links

Een goede interne linkstructuur is dus van cruciaal belang voor de vindbaarheid. Daarnaast help je de zoekmachine jouw website op waarde te schatten. Zodra Google de specialisatie van jouw website kan plaatsen, heeft dit direct positieve gevolgen in de ranking. Interne links dragen tevens bij aan een positieve gebruikerservaring voor jouw bezoekers. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook een belangrijke beweegreden om een goede structuur van interne links toe te passen op je website.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!