085 401 9132

Wat is domeinnaamfraude?

Home » Wat is domeinnaamfraude?

Bedrijven zijn nog steeds dagelijks de dupe van domeinnaamfraude. Maar wat is het eigenlijk? En veel belangrijker nog, hoe kun je deze fraude herkennen en wat kun je er tegen doen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze vorm van oplichting.

Misschien heb je er als ondernemer wel eens van gehoord of zelfs mee te maken gehad. Domeinnaam fraudeurs zijn namelijk behoorlijk actief in het benaderen van bedrijven. Grote kans dus dat de namen The Trademark Office of W&S Domeincontrole je bekend voorkomt. Dit zijn slechts enkele namen waaronder deze bedrijven te werk gaan.

Zo werkt fraude met domeinregistratie

Bij domeinnaamfraude wordt je benaderd door bovenstaande of soortgelijke bedrijven. Dit kan telefonisch en per post gebeuren, maar deze fraudeurs werken ook via e-mail. Ze vertellen je dat een andere onderneming op het punt staat om jouw domeinnaam te registreren. Natuurlijk niet met de .nl variant, want die heb je immers al geregistreerd. Deze domeinregistratie gaat over een andere extensie. Hierbij kun je denken aan de .com of bijvoorbeeld de .info.

Natuurlijk wil je dit als ondernemer voorkomen. De fraudeurs spelen hier handig op in. Op snelle en intimiderende wijze vertellen ze je dat je dit per direct kunt voorkomen. Ze registreren het betreffende domein met de bijbehorende extensie dan ook graag op jouw naam. Je wilt immers niet dat een andere ondernemer er met jouw zorgvuldig gekozen domeinnaam vandoor gaat.

Betaal niet teveel

De prijs die je voor deze domeinregistratie betaald is vaak fors. Normaal gesproken betaal je € 10 tot € 15 voor een registratie op jaarbasis. Bij domeinnaamfraude ben je meestal aanzienlijk duurder uit. Het laten registreren van de domeinnaam met de betreffende extensie kan oplopen van € 100 tot wel € 150 euro. Tien keer zoveel als de normale marktwaarde. Daarnaast krijg je vaak geen jaarcontract aangeboden maar zit je er direct voor langere tijd aan vast. Een contractduur van 5 tot 10 jaar is zeer gebruikelijk bij domeinnaamfraude.

Naast opgelicht worden met een domeinnaam extensie, gebruiken deze fraudeurs nog een andere truc. Ze vertellen je dat jouw reeds geregistreerde domeinnaam verloopt. Uiteraard kun je dit bij hun eenvoudig verlengen na de betaling van een bepaald bedrag. Ook deze bedragen zijn vaak buiten proportie hoog. Helaas betaal je ook nog eens voor niets. Na enig onderzoek zul je erachter komen dat jouw huidige domeinnaam überhaupt niet verlengd kan worden als deze bij een andere partij geregistreerd is. Ook de domeinregistratie met de andere extensie is niet doorgevoerd en dus nog gewoon beschikbaar. Helaas ben je dan slachtoffer geworden van domeinnaamfraude.

Domeinnaamfraude herkennen en voorkomen

Toch zijn er een aantal speerpunten waaraan je deze criminele activiteiten kunt herkennen. Als je opgelicht wordt met je domeinnaam wordt er in de eerste plaats contact met je opgenomen. Veel van deze louche bedrijven doen dit telefonisch, per brief of je ontvangt een e-mail in je inbox. So far so good zou je denken. Na controle vanaf jouw kant blijkt dit malafide bedrijf niet te zijn geregistreerd bij de SIDN. Zij dragen zorg voor alle domeinnamen die worden geregistreerd met de .nl extensie. Voluit kennen we dit bedrijf als Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Dure domeinregistratie

Het bedrag voor de registratie is bij domeinnaamfraude opmerkelijk hoog. In veel gevallen gaat het om een tienvoud van de normale prijs. Ook de duur van de registratie is vele malen langer. Dit kan oplopen tot zelfs 10 jaar. Niet iets wat gebruikelijk is bij een betrouwbaar hostingbedrijf.

Dwingende toon

Domeinnaamfraude is ook te herkennen door de toon waarmee je wordt aangesproken door de oplichters. Deze is vaak dwingend en gehaast. Je moet nu registreren anders raak je jouw domeinnaam kwijt. Fraude voorkomen is in dit geval vele malen beter dan genezen. Opgelicht worden met je domeinnaam kan namelijk een vervelende en langslepende kwestie worden. Deze fraude kun je voorkomen door geen zaken te doen met andere aanbieders dan jouw eigen online hosting bedrijf.

Laat je niet intimideren

Licht werknemers zoveel mogelijk in over deze manier van oplichting. De tv-programma’s Opgelicht! en Kassa hebben uitzendingen gewijd aan domeinnaamfraude. Zet niet klakkeloos je handtekening onder binnenkomende post van dit kaliber. Ook als je telefonisch benaderd wordt is het verstandig om geen impulsieve beslissingen te nemen. Kortom, laat je niet intimideren.

Opgelicht met een domeinnaam. En nu?

Berouw komt natuurlijk na de zonde. Ook als je opgelicht bent met je domeinnaam zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Trek allereerst de voorwaarden van de overeenkomst na. Soms lees je in de kleine lettertjes dat annulering nog mogelijk is. Vaak is deze tijd wel beperkt en kan variëren van enkele dagen tot slechts een etmaal. Maak per aangetekend schrijven altijd bezwaar tegen de overeenkomst. Vermeld duidelijk waarom je dat doet.

Ook dien je aan te geven dat je de overeenkomst wilt ontbinden. Als bewijsmateriaal is het goed om alle uitgaande en inkomende post met de fraudeurs goed te bewaren. Mocht het later uitlopen op een gerechtelijke procedure, dan kan dit in je voordeel zijn. Natuurlijk dien je bij domeinnaamfraude ook aangifte te doen. Dit doe je het beste via de politie en de Fraudehelpdesk.

Domeinnaamfraude is vervelend, kostbaar en langslepend. Deze vorm van oplichting komt helaas nog steeds vaak voor. Toch kun jij je als ondernemer wapenen tegen deze vorm van criminaliteit. Zorg dat je medewerkers op de hoogte zijn, ga niet in zee met andere domeinnaam aanbieders dan die van jezelf en zet nooit zomaar ergens je handtekening onder.

Domeinnaam registeren?

Op een veilige manier een domeinnaam vastleggen? Heijtec controleert domeinnamen en legt deze voor je vast. Neem contact met ons op via de contactpagina of bel ons direct op 085 401 9132.

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!