085 401 9132

Conversie optimalisatie: 9 tips voor jouw website

Home » Conversie optimalisatie: 9 tips voor jouw website

Ben jij het beu om je bezoekers te zien stijgen zonder een significante toename van de conversies? Een van de grootste uitdagingen waarmee website-eigenaren worden geconfronteerd, is het omzetten van bezoekers in betalende klanten, abonnees of gebruikers. Wij geven je negen nuttige tips voor conversie optimalisatie die je helpen om van jouw website een conversiemachine te maken.

Wat is conversie optimalisatie?

Conversie optimalisatie is een strategische benadering in digitale marketing, gericht op het verhogen van het percentage websitebezoekers dat een gewenste actie uitvoert op een pagina. Deze acties kunnen variëren van het invullen van een formulier tot het kopen van een product. Conversie optimalisatie omvat een reeks technieken om te begrijpen wat gebruikers weerhoudt van conversie en hoe de gebruikerservaring kan worden verbeterd om de conversieratio te verhogen. Kortom, het doel van conversie optimalisatie is om ervoor te zorgen dat elke sitebezoeker de grootst mogelijke waarde heeft.

Tips om het meer conversies te krijgen

Tip 1. Zorg voor een duidelijke Call-To-Action (CTA)

Je Call-to-action (CTA) moet prominent aanwezig zijn en duidelijk maken wat de gebruiker moet doen. Gebruik krachtige, actieve woorden en zorg dat de kleur van de CTA-knop opvalt. Een goede CTA is essentieel voor conversie optimalisatie.

Een klassiek voorbeeld is een lichtgrijze CTA-knop op een witte achtergrond. Er is weinig contrast tussen de knop en de achtergrond, waardoor de CTA nauwelijks opvalt. Dit kan ervoor zorgen dat bezoekers de actie die jij wilt dat ze uitvoeren, over het hoofd zien.

Duidelijke CTA in de website

Stap 2. Bied meerdere betalingsmogelijkheden

Het aanbieden van verschillende betalingsmogelijkheden kan het gemakkelijker maken voor de klant om een aankoop te voltooien.

Stel je voor, je hebt een online kledingwinkel en je accepteert alleen IDEAL betalingen. Een potentiële klant, die altijd een PayPal-account gebruikt of liever met creditcard betaald, zou dan niet in staat zijn om een aankoop te doen, ook al wil hij dat heel graag. Door meerdere betalingsmogelijkheden aan te bieden, zoals creditcards, PayPal, bankoverschrijving, en achteraf betalen met Klarna, maak je je website toegankelijk voor een breder publiek en verhoog je de kans op conversie.

Betalingsmogelijkheden webiste

Stap 3. Optimaliseer de laadsnelheid van je website

Een langzame website kan bezoekers frustreren en hen ertoe aanzetten om je site te verlaten. Het optimaliseren van de laadsnelheid kan de gebruikerservaring verbeteren. Dit kan niet alleen de laadtijd verkorten, maar ook de conversieratio verhogen en zorgen voor een hogere betrokkenheid van de gebruikers. Zorg ervoor dat je website soepel en snel werkt, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren en de gewenste informatie snel kunnen vinden.

Je kunt hier de snelheid van je website controleren.

Stap 4. Gebruik klantrecensies

Klantrecensies spelen een cruciale rol bij het overtuigen van potentiële klanten over de uitstekende kwaliteit van je producten of diensten. Door ervoor te zorgen dat deze waardevolle reviews zichtbaar is op je website, geef je potentiële klanten de mogelijkheid om de positieve ervaringen van anderen te zien en vertrouwen op te bouwen in wat je aanbiedt. Dit versterkt niet alleen je geloofwaardigheid, maar moedigt ook potentiële klanten aan om voor jouw bedrijf te kiezen.

Reviews

Stap 5. Optimaliseer voor mobiele apparaten

Een groot deel van het internetverkeer komt van mobiele apparaten. Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je website perfect functioneert op mobiele apparaten, zodat je geen potentiële bezoekers misloopt. Door een geoptimaliseerde en responsieve mobiele ervaring te bieden, zorg je ervoor dat je website toegankelijk is voor een breed scala aan gebruikers, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Dit vergroot niet alleen je bereik, maar verbetert ook de gebruikerservaring en verhoogt de kans op conversies en klanttevredenheid.

Stap 6. Gebruik A/B-tests

A/B-tests kunnen je helpen te begrijpen welke elementen van je website goed werken en welke kunnen worden geoptimaliseerd. Door het vergelijken van verschillende versies van je website, kun je inzicht krijgen in welke ontwerpen, inhoud of functies het meest effectief zijn in het aantrekken en betrekken van gebruikers. Dit kan leiden tot het nemen van geïnformeerde beslissingen om de prestaties en gebruikerservaring van je website te verbeteren.

Stap 7. Geef duidelijke productinformatie

Zorg ervoor dat je productinformatie uitgebreid en duidelijk is. Dit betekent dat je alle relevante details en specificaties van het product moet vermelden. Door gedetailleerde informatie te verstrekken, kun je twijfels bij de klant wegnemen en het vertrouwen vergroten. Zo kunnen potentiële klanten een weloverwogen beslissing nemen en de kans op een aankoop vergroten.

Stap 8. Maak het checkout-proces eenvoudig

Een ingewikkeld checkout-proces kan potentiële klanten afschrikken en ervoor zorgen dat ze afhaken. Om de kans op conversie te verhogen, is het belangrijk om het proces zo eenvoudig en snel mogelijk te maken. Zorg voor duidelijke stappen en minimaliseer het aantal vereiste velden.

Stel je voor dat je een online kledingwinkel hebt. In plaats van te eisen dat klanten een account aanmaken voordat ze kunnen kopen, kun je de optie bieden voor een ‘gast-checkout’. Dit kan de aankoopprocedure aanzienlijk versnellen en meer klanten aantrekken.  Maak ook gebruik van auto-fill mogelijkheden om het proces te versnellen. Hierdoor voorkom je frustratie bij de klant en verhoog je de kans op conversie.

Check-out pagina van CoolBlue

Stap 9. Gebruik hoogwaardige afbeeldingen

Hoogwaardige afbeeldingen, met hun scherpte, kleurgetrouwheid en oog voor detail, kunnen de perceptie van de kwaliteit van je producten aanzienlijk verhogen. Wanneer potentiële klanten de visuele pracht en praal van je producten ervaren, worden ze niet alleen aangetrokken, maar neemt ook de kans op conversie toe. Door te investeren in de presentatie van je producten met hoogwaardige afbeeldingen, geef je je merk een voorsprong en creëer je een positieve indruk bij je doelgroep.

Blijf testen en aanpassen

Conversie optimalisatie is essentieel om het maximale te halen uit je website en je bedrijf online te laten groeien. Door specifieke strategieën zoals duidelijke CTA’s, diverse betalingsmogelijkheden, snelle laadtijden, klantrecensies, mobiele optimalisatie, A/B-tests, gedetailleerde productinformatie, een eenvoudig afrekenproces en hoogwaardige afbeeldingen te gebruiken, kun je de gebruikerservaring verbeteren, vertrouwen opbouwen bij je klanten en uiteindelijk je conversieratio verhogen. Houd er echter rekening mee dat wat voor het ene bedrijf werkt, misschien niet voor het andere werkt. Testen en aanpassen is de sleutel tot het vinden van de beste oplossingen voor jouw specifieke situatie.

Hulp nodig? Met deze conversie optimalisatie tips kun je direct aan de slag om de prestaties van je website te verbeteren. Mocht je nog vragen hebben of extra hulp nodig hebben, neem dan gerust contact op met ons team van experts. We helpen je graag bij het maximaliseren van het succes van jouw online onderneming. Succes!

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!