085 401 9132

Wat is een 500 Internal Server Error en hoe los ik het op?

Home » Wat is een 500 Internal Server Error en hoe los ik het op?

Ben je een 500 Internal Server Error tegengekomen? Geen zorgen, dit is een veelvoorkomende fout op het web. Gelukkig is het meestal eenvoudig op te lossen als je begrijpt wat de oorzaak is. In deze blog leggen we je precies uit wat een 500 error is, wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en hoe je het kunt oplossen.

Wat is een 500 Internal Server Error?

Een 500 Internal Server Error is een http statuscode die optreedt wanneer er zich een probleem voordoet aan de serverzijde van je website. Iets op de server hindert het correct laden van de webpagina waardoor je deze foutmelding krijgt. Het is een generieke foutmelding die aangeeft dat de server om een of andere reden niet in staat is om aan het verzoek te voldoen, maar het geeft niet specifiek aan wat het probleem precies is.

Wat veroorzaakt een 500 Server Error?

Er zijn verschillende redenen waarom je een 500 error kunt tegenkomen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Een probleem met de websitecode of -bestanden.
 • Een serverconfiguratieprobleem.
 • Problemen met de hostingprovider van de website.
 • Ontbrekende of onjuiste rechten voor de map die het PHP-script bevat.
 • Onvoldoende rechten voor het script zelf.
 • Tijdelijke serverfout die resulteert in een 500 Internal Server Error.
 • Fout tijdens het uitvoeren of lezen van een script.
 • Fout in het .htaccess-bestand.
 • Incompatibiliteit van een plugin met het CMS.
 • Algemene storing op de server.

Wat zijn de gevolgen?

Een http error 500 kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je bedrijf. Wanneer je website gedurende langere tijd deze foutmelding weergeeft, kan dit namelijk negatieve impact hebben op je SEO en posities in zoekmachines. Bovendien kan het frustratie bij bezoekers veroorzaken omdat zij je website niet kunnen bereiken. In het ergste geval loop je klanten mis doordat zij naar de concurrent gaan. Genoeg redenen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen dus!

Een 500 internal server error oplossen

Om een 500 internal server error op te lossen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Refresh de pagina: De server kan simpelweg tijdelijk overbelast zijn. Wacht dus heel even en ververs dan de pagina op de volgende manier:
  • Windows: Ctrl + F5
  • Mac: Cmd + R
  • Linux: F5
 2. Leeg je browsercache: Browsercache, een vorm van cache, kan de laadtijd van een website versnellen doordat tijdelijke kopieën van websitebestanden worden opgeslagen in je webbrowser. Maar in dit geval kan het er ook voor zorgen dat jij de error code 500 blijft zien. Leeg dus je cache en controleer of dit het oplost.
 3. Controleer PHP-foutmeldingen: Een 500 error kan ook worden veroorzaakt door een PHP-fout. Dergelijke fouten worden vastgelegd in specifieke logbestanden op de server. Door deze logbestanden te controleren kun je gedetailleerde informatie vinden over welke PHP-code de fout heeft veroorzaakt. Dit helpt je bij het identificeren van de specifieke oorzaak, zoals een syntaxisfout, problemen met een specifieke functie, of conflicten tussen verschillende scripts.
 4. Controleer het .htaccess bestand: Een .htaccess-bestand stelt je in staat om de server instructies te geven, zoals het instellen van een 301-redirect. Het is cruciaal om de regels in dit bestand correct te gebruiken. Een kleine typefout kan namelijk ervoor zorgen dat je website niet naar behoren functioneert. Controleer daarom zorgvuldig of alle regels in het .htaccess-bestand correct zijn ingesteld.
 5. Overweeg een groter hostingpakket: Als je website te groot is voor je huidige hostingplan, kan dit leiden tot limietoverschrijdingen en zelfs 500 errors veroorzaken. Dit gebeurt omdat je website meer van de server vraagt dan deze kan leveren. In zo’n situatie is het verstandig om over te stappen naar een groter hostingpakket met meer resources.

Een http error 500 in WordPress

Gebruik je WordPress als CMS? Dan zijn er nog enkele andere stappen die je kunt ondernemen. Het gebruik van plugins kan namelijk ook een 500 Internal Server Error veroorzaken. Om dit te controleren, schakel je alle plugins uit en kijk je of de fout is opgelost. Als dat zo is, schakel je de plugins één voor één weer in om te identificeren welke plugin het probleem veroorzaakt. Heb je de oorzaak gevonden? Overweeg dan om een webdeveloper in te schakelen om het probleem op te lossen, of zoek naar een alternatieve plugin die beter bij je behoeften past. Daarnaast kan een internal server error 500 error ook veroorzaakt worden door een WordPress thema. Je kunt dit controleren door tijdelijk over te schakelen naar een standaard thema. Als je website weer correct werkt, kun je concluderen dat je huidige thema de fout veroorzaakt.

Kortom, de 500 Internal Server Error geeft aan dat de server waarop jouw website gehost wordt, niet in staat is om een verzoek uit te voeren. Met bovenstaande stappen zou je dit probleem moeten kunnen oplossen. Als al deze stappen nou niet tot een oplossing leiden, neem dan contact op met je hostingprovider. Zij hebben de expertise om je te assisteren bij het identificeren en verhelpen van het probleem. Ben je op zoek naar betrouwbare webhosting? Dan staan onze servers klaar om je te ondersteunen. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Even sparren? De koffie staat voor je klaar!

Neem vrijblijvend contact met ons op!