Een 301 redirect is een permanente omleiding van een pagina naar een andere URL. Door een 301 redirect correct toe te passen, voorkom je dat bezoekers op een niet werkende pagina uitkomen. Wanneer dat wel gebeurd, krijgen ze namelijk een 404 melding te zien. Maar waarom is dit zo belangrijk en wanneer pas je een 301 redirect toe? Als je jouw website up-to-date en geoptimaliseerd wilt houden, krijg je vroeg of laat te maken met dergelijke omleidingen. Dit kan zijn omdat je een nieuwe website wilt laten maken.
Bijvoorbeeld omdat je in de nieuwe website wilt profiteren van een seo vriendelijke URL-opbouw. Een 301 redirect wordt ook toegepast als de navigatie op de website veranderd, of als je de inhoud wilt herindelen. Bijvoorbeeld omdat je gerelateerde pagina’s wilt samenvoegen. Met een redirect verhuis je dus het bestaande adres naar een nieuwe URL. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?
Het belang van een 301 redirect
Allereerst wil je voorkomen dat bezoekers niet de pagina te zien krijgen, die ze in gedachten hadden. Wanneer een bezoeker op een niet bestaande pagina uitkomt, krijgt deze een 404 melding te zien. De kans is groot dat de bezoeker de website vervolgens verlaat. Daarnaast wil je dat de opgebouwde waarde (linkjuice) van de oude URL doorstroomt naar de nieuwe URL. Grote kans dat de oude pagina al door zoekmachines is geïndexeerd. Zou je de pagina verplaatsen zonder een 301 redirect, gaat deze waarde verloren. Deze permanente omleiding zorgt er dus voor dat de seo-waarde van de pagina ook op de nieuwe URL behouden blijft.
Hierbij kun je denken aan de domeinautoriteit, trust flow en citation flow. Maar, ook ankerteksten worden probleemloos overgenomen met een 301 redirect. Dat heeft natuurlijk een positief effect op vindbaarheid in de zoekmachines. Omdat je jouw bezoekers met een 301 redirect direct doorstuurt naar de juiste URL, zal Google je website beter inschatten en begrijpen.
Wanneer een 301 redirect gebruiken?
Deze permanente omleiding kan in diverse situaties worden gebruikt. Niet alleen als je een compleet nieuwe website wilt laten maken, maar bijvoorbeeld ook als je specifieke wijzigingen wilt aanbrengen op de website. Hierbij kun je denken aan het toevoegen van een subcategorie, het opdelen van pagina’s of het toevoegen van diensten. Ook als je jouw website wilt laten voorzien van een nieuwe domeinnaam is een 301 redirect nodig. Want, ook in dat geval zullen de URL’s van je pagina veranderen.
Ook bij seo optimalisatie is een 301 redirect onmisbaar. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de huidige pagina URL een typefout bevat. Natuurlijk komt dit de vindbaarheid in de zoekmachines niet ten goede. De bestaande pagina permanent omleiden naar een nieuwe URL is dan een prima keuze. Een redirect kun je tevens gebruiken als je de website URL’s wilt voorzien van nieuwe zoekwoorden. Bijvoorbeeld omdat het zoekvolume naar de nieuwe keywords groter is. Ook dan is een automatische omleiding met een 301 redirect onmisbaar.
Wat is een 302 redirect?
Een 302 redirect is in tegenstelling tot een 301 niet permanent. We hebben het hier dus om een tijdelijke pagina-omleiding. Deze kun je gebruiken wanneer de bezoeker slechts tijdelijk moet worden doorgestuurd naar een andere pagina. Bijvoorbeeld omdat een product tijdelijk niet leverbaar is, of omdat jouw website tijdelijk met technische problemen kampt.
Natuurlijk wil je deze pagina wel behouden én wil je dat Google de pagina blijft indexeren. Je voegt het product immers op korte termijn weer toe, en gaat er vanuit dat de storing snel verholpen zal zijn. In deze gevallen gebruik je dus een 302 redirect. Ook met deze tijdelijke omleidingen blijft de waarde van de pagina gewoon behouden. Een 302 redirect geeft je dus de mogelijkheid om de bezoeker tijdelijk door te kunnen sturen naar een andere pagina.
Andere server-side redirects
De 301 – Moved Permanently en 302 – Found redirects zijn niet de enige server-side redirects. Zo zijn er ook nog:
- 303 – See Other
De 303 redirect gebruik je niet om URLs door te verwijzen naar een verplaatsin. De 303 gebruik je wanneer een bezoeker een formulier heeft verstuurd. Het voorkomt dat de bezoeker het formulier nog een keer verstuurd door op de ’terug’ knop te klikken. - 307 – Temporarily redirect
De 307 redirect heeft in HTTP 1.1 de 302-redirect vervangen, zoals deze gebruikt werd in HTTP 1.0. Belangrijk: de 307 behoudt de HTTP-methode. - 308 – Permanent Redirect
De 308 redirect is alleen beschikbaar HTTP 2.0. Net als bij de 307 verandert de HTTP-methode niet.
Hoe maak ik een redirect aan?
Je kunt op verschillende manieren een redirect aanmaken. Wij adviseren om gebruik te maken van de zogenaamde apache mod_rewrite module in een .htaccess bestand. Blijf weg van redirects via HTML of Javascript! Die methodes kunnen misbruikt worden en zoekmachines kunnen je er zelfs voor afstraffen.
Redirect aanmaken .htaccess
1. Maak verbinding met de FTP server van je host. Dit kan bijvoorbeeld via het programma Filezilla.
2. Controleer of er een .htaccess bestand in de root van de website aanwezig is. Zo niet, maak er één aan.
3. Open het bestand met een tekst- of broncode-editor (bijvoorbeeld Notepad++) en voeg de onderstaande regel toe:Redirect 301 /oude-url https://www.jouwwebsite.nl/nieuwe-url
Kopieer en plak de regel voor iedere redirect, die je aan wilt maken.
Redirect aanmaken WordPress
Voor WordPress zijn er hele handige 301 redirect plugins verkrijgbaar. De populairste gratis plugin is Redirection van John Godley. Het is eenvoudig te gebruiken en het houdt ook eventuele 404 meldingen bij.
1. Installeer Redirection.
2. Klik in het linker menu op Gereedschap (Engelstalig? Tools) > Redirection.
3. Vul de oude URL in. Je mag de volledige URL invullen, maar dat is niet noodzakelijk.
4. Vul de volledige nieuwe URL in.
5. Klik op Add Redirect en de omleiding is aangemaakt. Tip: meer opties nodig? Klik op het tandwieltje.
Hulp of advies nodig?
Zijn de URL’s van jouw website niet geoptimaliseerd of komen bezoekers uit op niet werkende pagina’s? Heijtec helpt ondernemers sinds 2011 naar succes op het internet. Stuur ons een bericht via de contactpagina of bel ons op 085 401 9132.